HTP Korčula preuredit će Park u svoj prvi hotel kvalitete pet zvjezdica

Autor: Lucija Špiljak , 13. lipanj 2019. u 06:11
Ove je godine otvorena plaža

Vodeći korčulanski hotelijer prošlu je godinu završio s 81 milijunom kuna prihoda i gotovo 11 milijuna kuna dobiti, a ove su godine rezultati za šest posto bolji.

Arancini i lemuncini, peliški krokanal, prikle na gvožđe – hrostule, cukarini, žrnkovski makaruni, salata od hobotnice i broštulani mindeli, stopljeni s okusima pošipa, grka, dingača i plavca, zaštitni su znakovi Korčule, otoka Marka Pola i mjesta bogate tradicije i povijesti, visokokvalitetne eno-gastronomske ponude i kulturne baštine. Na razini Hrvatske posljednjih godina bilježe iznimne turističke rezultate, a Turistička patrola Večernjeg lista prošle ju je godine proglasila šampionom turizma.

Ove sezone intenzivno ulažu u dodatne sadržaje kako bi privukli nove turiste, što pokazuju i dobri uzlazni rezultati – u prvih pet mjeseci ostvarili su 4,5 % više dolazaka i 1,5 % više noćenja u usporedbi s istim razdobljem lani, dok na razini Dubrovačko-neretvanske županije bilježe rast noćenja od 9,13 % u odnosu na isto razdoblje u 2018. godini.

Korčulani se danas uglavnom bave turizmom i djelatnostima tipičnima za ovaj kraj – ribolovom, brodogradnjom i poljoprivredom, poglavito vinogradarstvom, vinarstvom i maslinarstvom. Zaštitni znak samog grada Korčule je najljepši srednjovjekovni hrvatski grad – Stari grad – gdje se u unutrašnjosti kule jednom tjedno tijekom sezone održava kultna Moreška, romantični bojni ples s mačevima koji je ovamo stigao u 15. stoljeću iz Španjolske i iznova oduševljava turiste.

Pozitivni trend dolaska i noćenja prati i Hotelsko turističko poduzeće Korčula, koje je poslovnu 2018. završilo s ukupnim prihodom od 80,8 milijuna kn, te neto dobiti u visini od 10,7 milijuna. Poslovni prihodi rasli su za 11,5 % u odnosu na 2017. godinu. U prvih pet mjeseci ove godine bilježe 6,11 % veći poslovni prihod.

"Predsezona je bila vrlo uspješna, uz povećanje dolazaka i noćenja turista iz Tajvana, UK-a i SAD-a. Najave rezervacija za glavnu sezonu su na razini lanjskih u istom periodu, ali rujan i listopad već pokazuju znakove rasta u odnosu na proteklu sezonu. Korčula se pozicionirala kao povijesna, kulturna, gastro i eno destinacija, uz stalni rast broja dolazaka i noćenja turista iz prekooceanskih zemalja, tako da i ove godine očekujemo nastavak pozitivnog trenda. Korčula je prvenstveno avio destinacija i najvećim dijelom gravitiramo dubrovačkom aerodromu, tako da pozdravljamo svaki novi i dodatni direktni let kojim se Hrvatsku povezuje s ostatkom Europe i svijeta", kaže Ivana Hatvalić Poljak, predsjednica Uprave HTP-a Korčula.

Ove godine još je značajnija investicija u Port9 resort, smješten nedaleko od samog grada Korčule, u mirnoj uvali sred mirisa bora, smilja i lavande, koje vas mami da ga istražite.

Otvoren je prije dvije godine, a njegova vrijednost iznosila je čak 75 milijuna kuna. Danas je omiljeno odredište turista iz Velike Britanije, Francuske i SAD-a, dok domaći turisti u hotelskom segmentu čine 10-ak posto ukupnog broja noćenja u zadnjih nekoliko sezona. No, ulaganje u resort i promotivnu ponudu tek počinje.

Naime, prošli je vikend svečano otvorena Port 9 plaža, inače najveća ovogodišnja investicija HTP-a Korčula u koju su uložili dva milijuna kuna u prvoj fazi. Riječ je o prvoj plaži koja je dobila koncesiju županije na deset godina, a uključuje 1600 četvornih metara šetnice, posebnu ambijentalnu rasvjetu, dizalo za osobe s invaliditetom, hortikulturalno uređenje i VIP zonu za goste resorta i lokalno stanovništvo, s ponudom tradicionalnih jela i najboljem od korčulanskih vina uz zvukove klape.

  "U ponudi je i projekt Amazing summer by Port 9 koji je objedinio klasičan animacijski program s nizom dodatnih, posebno osmišljenih događanja, a koja su odraz naše želje da gostu pružimo upravo to – amazing summer, odnosno predivno ljeto. U programu je uključeno održavanje Gin night lessons i degustacije GinTonic torte, Kino pod zvijezdama, predstavljanje Home made proizvoda tradicionalne korčulanske kuhinje, Gong zvučnu terapiju, tjedne nastupe Fire showa", navodi Hatvalić Poljak. Inače, Port 9 resort je kompletno obnovljen 2017. sa smještajnim kapacitetom od 179 soba, jedne vile, te 92 apartmana. Sobe su raspoređene u četiri paviljona, a među njima se ističe boutique hotel Melion s osam luksuznih smještajnih jedinica, te raskošna Villa Andreis.

Projekt uređenja osmislio je poznati arhitekt Duje Kaliterna s kojim su iz HTP-a već surađivali na projektu uređenja Hotela Korčule de la Ville koji postoji još od 1912. godine, a predstavlja jedinstveni projekt zbog kombinacije modernog i tradicionalno-autohtonog uređenja. Najstariji objekt unutar resorta sagrađen je 20-ih godina prošlog stoljeća, dok je najmlađi infinity bazen iz 2017. godine.

U sklopu Port 9 resorta nalaze se i dva restorana Madir i Matrikula, a la carte restoran Ala longa, plažni objekti, dva bazena s morskom vodom i prostrani infinity bazen sa slatkom vodom. Nakon prve odrađene sezone, uvidjeli su prostor za dodatno obogaćivanje ponude samog resorta te spoznali potrebe ciljanog tržišta; prvenstveno UK zemalja te centralne i zapadne Europe.S novim ulaganjima stigli su i novi sadržaji prilagođeni trendovima.

Željni morskih fotografija koje će nas uvijek podsjećati na prvi posjet Korčuli, prošli smo u resortu i mapu Instagram lokacija, njih sedam, prvi takav projekt u Hrvatskoj budući da je tim HTP-a prepoznao važnost društvenih mreža, stoga su ovim projektom odlučili potencirati lokacije, obogatiti ih dodatnim atrakcijama i potaknuti goste na istraživanje resorta. Imali smo prilike prisustvovati i otvorenju Art galerije, u sklopu kojeg su izložbom "Dijalog s vremenom" ugostili radove Željka Senečića, Nine ErGott, Charlesa Bilicha i Jasminke Škalić. Galerija će gostima i Korčulanima pružiti kulturne i umjetničke sadržaje tijekom sezone, a svatko od navedenih umjetnika imat će samostalnu izložbu. "Očekujemo da prostor zaživi u smislu i drugih oblika umjetničkog stvaralaštva i interpretacije", istaknula je Hatvalić Poljak.

U resortu je trenutačno zaposleno 80-ak radnika, a ta će brojka, smatra naša sugovornica, uskoro narasti na više od 100 i sezonskih i stalnih radnika.

"Na nivou cijelog HTP Korčule d.d. imamo više od 350 radnika u špici sezone, u broj su uključeni i studenti i učenici, a od toga je 96 stalno zaposlenih. Ove sezone očekujemo da ćemo imati do 10 % uvozne radne snage jer veliki broj naših sezonskih radnika čine naši dugogodišnji sezonski radnici i zato nemamo izraženu potrebu za povećanim uvozom radne snage, kao što je to primjer na nekim drugim lokacijama. Želja nam je da HTP Korčula d.d. kao najveći poslodavac u gradu Korčuli zapošljava što više domaćih radnika i s tim ciljem smo se uključili u stipendiranje učenika srednje škole, pojačali korištenje mjere zapošljavanja po programu Stalni sezonac te pripremamo dodatne programe i pogodnosti za naše radnike", otkrila nam je naša sugovornica.

Nakon ulaganja u Port9 resort, sljedeći projekt HTP Korčula je Hotel Park, jedini preostali smještajni objekt niže kategorije u njihovoj hotelskoj grupaciji, a s obzirom na njegov jedinstveni položaj s direktnim pogledom na stari grad Korčulu potrebno je, kažu iz HTP-a, kvalitetno osmisliti cjelokupno urbanističko rješenje kako budućeg hotela, tako i prilaza, šetnice, plaže te pratećih sadržaja kako bi se svojom vizurom uklopio u ovu iznimnu lokaciju.

"Za sada su izrađena dva idejna rješenja, jedno našeg poznatog arhitekta Otta Barića i drugo studija SODA arhitekti d.o.o. te nam je cilj da budući Hotel Park na Korčuli bude prvi hotel u grupaciji s kategorijom pet zvjezdica", otkriva nam Hatvalić Poljak. Razmatraju mogućnost širenja smještajnog kapaciteta u Port 9 resortu, a nastavit će i s daljnjim jačanjem sadržaja premda su sada posvećeni sezoni koja je pred njima.

"Svaka turistička sezona sa sobom nosi neke nove trendove, nova očekivanja gostiju i nova kretanja na globalnom tržištu, a za nas to znači i nove izazove", zaključuje Ivana Hatvalić Poljak. Korčula i Port9 resort dijamanti su hrvatske turističke ponude koji se polako, ali sigurno bruse.

Komentirajte prvi

New Report

Close