HT predstavio prednosti koje TeraStream donosi u području telemedicine

Autor: Poslovni.hr , 12. ožujak 2013. u 13:14
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

TeraStream predstavlja inovativni koncept mreže kojim se omogućuje jednostavnija realizacija i integracija naprednih usluga budućnosti.

HT je pred brojnim uzvanicima iz gospodarskog i političkog života, dr. Philippom Röslerom, vicekancelarom i ministrom gospodarstva i tehnologije Savezne Republike Njemačke te prof. dr. sc. Rajkom Ostojićem, ministrom zdravlja Republike Hrvatske, predstavio prednosti koje TeraStream, mreža budućnosti koja diže brzinu pristupne mreže za oko 50 puta u odnosu na sadašnje kapacitete, donosi u području telemedicine. 

Kako se navodi u priopćenju za medije, uzvanicima je pokazana razmjena radioloških slika teških više stotina megabajta između Kliničkog bolničkog centra Zagreb i Kliničke bolnice Dubrava te jednog liječnika na izdvojenoj lokaciji. Prijenos se odvijao putem TeraStream mreže, globalne tehnološke inovacije koju je Hrvatski Telekom zajedno sa Deutsche Telekomom prvi u svijetu predstavio i implementirao u prosincu prošle godine.

TeraStream predstavlja inovativni koncept mreže kojim se omogućuje jednostavnija realizacija i integracija naprednih usluga budućnosti, a upravo ovakav tip telekomunikacijskog rješenja, prema mišljenjima analitičara, uskoro će postati industrijski standard. TeraStream diže brzinu pristupne mreže za oko 50 puta u odnosu na sadašnje kapacitete – pristup omogućuje korisniku brzinu od 1 Gbit/s. Novom tehnologijom mreže, znatno se smanjuje jedinična cijena prijenosa podataka i omogućuje omasovljivanje izgradnje optičkog pristupa korisnicima.

Ivica Mudrinić, predsjednik Uprave i glavni direktor Hrvatskog Telekoma je prilikom ovog predstavljanja istaknuo: „Činjenica je da gospodarstvo i cjelokupno društvo trebaju napredne mreže koje će osigurati budući rast i konkurentnost. Iznimno sam ponosan što smo upravo mi u Hrvatskoj, zajedno s kolegama iz Deutsche Telekoma, prvi u svijetu predstavili ovu mrežu budućnosti koja donosi zaokret u dosadašnjem načinu viđenja telekom mreža, potiče gospodarstvo i inovacije.“

"Naša snaga leži u strasti za inovacijama i kooperativnosti svih članica DT Grupe i mi ih želimo čim više povezati na svakom tržištu. Hrvatski Telekom je izabran za voditelja projekta TeraStream zbog kvalitete infrastrukture kao i stručnosti i entuzijazma svojih ljudi. Ova inovacija će pomoći da telekom sektor i gospodarstvo postanu spremni za ogroman rast prometa koji očekujemo u budućnosti“, istaknula je Claudia Nemat, Članica Uprave Deutsche Telekoma zadužena za područje Europe i tehnologiju.

Evo što kažu O TeraStreamu:
'TeraStream je iznimno pojednostavljen koncept IP mreže koji kombinira mrežnu tehnologiju, tehnologiju podatkovnih centara i optičku infrastrukturu. Posrijedi je tehnološki koncept kojim se sve usluge, uključujući i tradicionalne telco usluge (glasovne, IPTV, pristup internetu) pružaju iz Clouda, za razliku od danas kad se one pružaju putem mreže. TeraStream diže brzinu pristupne mreže za oko 50 puta u odnosu na sadašnje kapacitete te korisniku omogućuje brzinu od 1 Gbit/s. Ovu inovativnu tehnologiju mreže Hrvatski Telekom prvi je unutar Deutsche Telekom Grupe implementirao radi testiranja koncepta i unapređenja njezinih funkcionalnosti. U pilot-fazi mreža je inicijalno izgrađena sa dva podatkovna centra (Zagreb i Varaždin), a osigurava i do 10 puta veći kapacitet od ranijih tehnologija. TeraStream se u potpunosti temelji na IPv6 protokolu koji svakom korisniku daje više internetskih adresa nego što se danas ukupno koristi na cijelom globalnom internetu.'

Komentirajte prvi

New Report

Close