HT najveći rast bilježi u ICT-u, a ove godine očekuje sličan ili niži prihod

Autor: Bernard Ivezić , 18. veljača 2020. u 22:00

Uložili smo dosad najviši iznos kapitalnih ulaganja u zadnjih 10 godina, kaže Nebis o investiranih 1,8 milijardi kuna.

Najveći telekom u državi još traži način kako da nadoknadi energetsko poslovanje pokazali su nerevidirani rezultati Hrvatskog telekoma za 2019. godinu objavljeni u utorak na Zagrebačkoj burzi.

HT navodi da je prošlu godinu zaključio s padom nekoliko važnih financijskih pokazatelja, i to prvi put unazad četiri godine, a pad se podudara sa stotinjak kuna volumena koji je prije nosila prodaja struje.

Prihod HT-a u 2019. smanjen je za jedan posto na 7,70 milijardi kuna, operativna dobit je niža 4,1 posto na 2,91 milijardu kuna, a EBITDA marža skliznula s 40,9 posto na 37,7 posto. Neto dobit nakon nekontrolirajućih udjela manja je 30,1 posto na 740 milijuna kuna.

Velika ulaganja
S druge strane, kompanija je i dalje vrlo žilava što potvrđuje rast novčanog toka iz redovnog poslovanja za 45 milijuna kuna ili 1,8 posto, kao i vrlo intenzivne investicijske aktivnosti. HT se hvali rekordnim ulaganjima unazad desetljeća od 1,8 milijardi kuna.

Kostas Nebis, predsjednik Uprave HT-a naglašava da su najveći privatni investitor u digitalizaciju Hrvatske te da nastavljaju s donošenjem tehnologije u svaki kutak Hrvatske. “Uložili smo dosad najviši iznos kapitalnih ulaganja u zadnjih deset godina, uz stalnu transformaciju prihoda od usluga, uz porast korisničke baze širokopojasnog pristupa i TV-a te povećavajući prosječan prihod po korisniku mobilnih usluga, nudeći korisnicima ‘više za više'”, kaže Nebis.

Dodaje da su ulaganja u mobilnu mrežu omogućila da trostruko povećaju kapacitet mreže te korisnicima donesu rast brzina pristupa internetu za 75 posto. “Omogućili smo dostupnost usluga 4G mobilne mreže na cijelom području Hrvatske, te smo tako stvorili infrastrukturne preduvjete za ruralni razvoj, kao i omogućili dostatan kapacitet tijekom turističke sezone. Osim toga, nova modernizirana oprema je spremna za 5G”, kaže Nebis.

Dodaje da se sad pripremaju za izgradnju optike do 135.000 korisnika po cijeloj Hrvatskoj. HT je u četvrtom tromjesečju s optikom pokrio dodatnih 50.100 domaćinstava tako da sada sa svojom optikom pokriva njih ukupno 208.358. “Sve ovo predstavlja ključnu osnovu za povezivanje svih u Hrvatskoj s prilikama koje pruža digitalizacija, a obećavam vam da nećemo stati dokle god svi u Hrvatskoj ne budu povezani”, zaključuje Nebis.

Među zanimljivostima u izvješću za 2019. godinu stoji da je HT prodao Unilineu svoje turističko poslovanja za 18 milijuna kuna. Stoji i da je HT platio 18,7 milijuna kuna od ukupnog iznosa od 28 milijuna kuna dosuđene kazne zbog neprijavljivanja Hakomu usluge MAX3 XS paket po prvostupanjskoj presudi Prekršajnog suda. Nadalje, piše i da su naknade ključnim članovima menadžmenta grupe u prošloj godini povećane s 49 na 59 milijuna kuna.

Broj zaposlenih je lani opet porastao, za 2,3 posto na 5571 zaposlenika. U prihodovnom djelu apsolutna zvijezda po rastu prihoda i nominalno i postotkom, barem u Hrvatskoj, je ICT poslovanje u sklopu kojeg je Combis. Taj segment lani je skočio za 10 posto na 880 milijuna kuna. U prihodovnom je segmentu neobično i što se u izvješću ne spominje novo poslovanje, digitalno bankarstvo, kao ni partner u ponudi te usluge, Zagrebačka banka.

Suzdržani izgledi
Konačno, za razliku od prethodnih godina, navedeni izgledi za 2020, nešto su manje entuzijastični od onih koje je kompanija davala prije. HT u ovoj godini tako očekuje prihod koji će biti “stabilni do nešto manji”, a za EBITDA maržu navodi da bi trebala biti približno 38 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close