HŠ i drvoprerađivači potpisali pismo razumijevanja

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. prosinac 2012. u 15:16
Thinkstock

Predstavnici Hrvatskih šuma (HŠ) i Udruženja drvno-prerađivačke industrije pri Hrvatskoj gospodarskoj komori potpisali su danas pismo razumijevanja za formiranje količina, cijena i rabatne politike te višegodišnjih ugovora za kupoprodaju trupaca.

 Predstavnici Hrvatskih šuma (HŠ) i Udruženja drvno-prerađivačke industrije pri Hrvatskoj gospodarskoj komori potpisali su danas pismo razumijevanja za formiranje količina, cijena i rabatne politike te višegodišnjih ugovora za kupoprodaju trupaca.

Cilj potpisivanja je urediti uvjete prodaje trupaca između HŠ i drvoprerađivača te potaknuti razvoj proizvodnje finalnih proizvoda.

Višegodišnjim ugovorima drvnim prerađivačima se jamči isporuka sirovine, svi proizvođači će za finalni proizvodi imati istu ili manju cijenu trupaca kao i do sada, a primjena rabata ovisit će o stupnju završenosti proizvoda drvnog prerađivača, kazao je predsjednik Uprave HŠ Ivan Pavelić.

Ovo je prvi korak da se drvoprerađivačka industrija vrati tamo gdje je bila prije krize i uz turizam i poljoprivredu bude okosnica hrvatskog gospodarstva, istaknuo je.

Novosti u sklapanju višegodišnjih ugovora je uvođenje dva elemenata pomoću kojih se određuje kategorija kupaca – ocjena i razred.

Ocjena se formira na temelju kriterija kao što su broj zaposlenih, prihod tvrtke, udio izvoza, redovito plaćanje, pozitivno poslovanje, duljina suradnje s HŠ, dok se razred formira na temelju razine završenosti proizvoda.

Bez obzira na potpisani okvirni ugovor (10 godina) ocjena i razred bi se određivali svake godine, kao i rabat te bi se primjenjivali za godišnje ugovore.

HŠ će na svojim web stranicama objaviti Javni poziv za prodaju trupaca, provodit će kontrole realizacije, a ako je odstupanje veće od 10 posto po količini ili razini završenosti naplatit će se ugovorena kazna i raskinuti okvirni ugovor te će se naplatiti cijena trupaca prema stvarnoj realizaciji razine završenosti.

Potpisivanju pisma razumijevanja nazočili su ministri poljoprivrede i gospodarstva Tihomir Jakovina i Ivan Vrdoljak te predsjednik HGK Nadan Vidošević.

Jakovina je istaknuo kako je ovo pismo odlična platforma za daljni razvoj drvnoprerađivačke industrije kao važnog sektora gospodarstva. Cilj je omogućiti razvoj proizvodnje finalnih proizvoda te motivirati stvaranje dodane vrijednosti, i ovim dokumentom, koji je važan zbog višegodišnjih ugovora, napravljen je dobar posao.

I Vrdoljak smatra kako višegodišnji ugovori znače stabilnost i dugoročnost te ističe kako je drvna industrija jedna od prioritetnih.

Strategija industrijske politike vrlo ozbiljno se priprema i u svim analizama koje se rade drvo je 'isplivalo' među industrije koje moraju biti fokus budućeg razvoja gospodarstva, kazao je.

Vidošević je istaknuo kako je temeljni zadatak bio da se podupire finalna proizvodnja, ono što će biti konkurentno na međunarodnom tržištu.

Smatra i kako ne smijemo dopustiti da biomasa izlazi iz Hrvatske, to je strateško pitanje i biomasa mora biti potrošena u Hrvatskoj i pretvorena u energiju.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close