Hrvatskoj od četiri zemlje najveći dio portfelja pomoći

Autor: Marija Crnjak , 29. prosinac 2021. u 13:00
UniCreditu će EIF osigurati 700 milijuna eura jamstva za financiranje tvrtki/M. Sušenj/PIXSELL

Ukupan iznos rasporedit će se po zemljama: u Bugarskoj će se financirati krediti do 185 milijuna eura, Slovačkoj do 310 milijuna, Sloveniji do 80 milijuna i Hrvatskoj do 325 milijuna eura.

Europski investicijski fond (EIF) osigurat će 700 milijuna eura jamstva UniCreditu, za financiranje do 1 milijarde eura malim i srednjim poduzećima u Bugarskoj, Slovačkoj, Sloveniji i Hrvatskoj, kako bi se ubrzao gospodarski oporavak od pandemije.

Jamstva EIF-a potječu iz Europskog jamstvenog fonda (EGF), instrumenta teškog 25 milijardi eura kojeg je uspostavila Grupa EIB-a 2020. kako bi potaknula oporavak europskog gospodarstva, zaštitila radna mjesta i osigurala likvidnost za europska mala i srednja poduzeća (MSP).

Ukupan iznos rasporedit će se po zemljama: u Bugarskoj će se financirati krediti do 185 milijuna eura, Slovačkoj do 310 milijuna, Sloveniji do 80 milijuna i Hrvatskoj do 325 milijuna eura.

Ostatak portfelja bit će raspoređen na četiri zemlje u skladu s uočenom potražnjom, stoji u jučerašnjoj objavi EIF-a.

Članice UniCredit Grupe u ove četiri zemlje, uključujući banke i leasing institucije, ponudit će zajmove i druge financijske proizvode MSP-ima pod povoljnijim uvjetima, uključujući snižene kamatne stope, dulje razdoblje počeka, niže zahtjeve za kolateralom ili produžena dospijeća.

Zajmovi će biti dostupni malim i srednjim poduzećima u sektorima gospodarstva koji su najteže pogođeni pandemijom.

“Naša suradnja će sačuvati radna mjesta, potaknuti ulaganja i konkurentnost malih i srednjih poduzeća te na taj način doprinijeti bržem oporavku gospodarstva od krize”, rekao je Roger Havenith, zamjenik glavnog izvršnog direktora EIF-a.

Iz UniCredita su podsjetili kako nude stalnu podršku europskim malim i srednjim tvrtkama, koje igraju središnju ulogu u gospodarstvima.

Komentirajte prvi

New Report

Close