Hrvatsko gospodarstvo uvelike ovisno o ekonomskim prilikama u Italiji

Autor: Darko Bičak , 24. ožujak 2019. u 22:00
Najveći je utjecaj na smanjenu vrijednost izvoza imao izvoz brodova/Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Udio hrvatskog izvoza roba u Italiju posljednjih godina se smanjivao, dok je udio izvoza usluga oscilirao oko deset posto.

Italija je najvažnije tržište za izvoz roba iz Hrvatske i drugo tržište prema vrijednosti izvoza usluga, što je smješta na 2. mjesto prema vrijednosti ukupnog izvoza roba i usluga, nakon Njemačke.

Naime, prema analizi HGK, unatoč nepovoljnim trendovima u kretanju gospodarstva Italije, vrijednosti robnog izvoza i izvoza usluga posljednjih godina imaju trend rasta, što se dijelom može pripisati pristupanju Hrvatske EU i time olakšane vanjskotrgovinske razmjene. 

Za Cromaris ključno tržište
Međutim, dugoročnije promatrano, udio robnog izvoza u Italiju u ukupnom je izvozu znatno smanjen u odnosu na pretkrizno razdoblje. Do 2010. izvoz u Italiju činio je oko 16% ukupnoga robnog izvoza, a posljednjih je godina smanjen na 13%. Konkretne brojke za 2017. govore da je Hrvatska u Italiju izvezla roba u vrijednosti 1,95 milijardi eura te usluga za 1,18 milijardi.

Istodobno je uvezla roba za 2,81 milijardu i usluga za 96,5 milijuna eura. Podaci za 2018. pokazuju obostrani rast trgovine, izvoza roba na 2,1 milijardu eura te uvoza na 3,1 milijardu. Robni izvoz u Italiju čini približno 13% ukupnoga robnog izvoza Hrvatske, dok u izvozu usluga iz RH Italija sudjeluje s oko 10%. Udio izvoza roba posljednjih se godina smanjivao, dok je udio izvoza usluga oscilirao oko 10%. Hrvatska u Italiju izvozi niz proizvoda, među kojima je znatan broj onih s velikom vrijednošću.

Prije krize najveći se dio izvoza odnosio na brodove, dijelom je bila riječ o privremenom izvozu radi dorade, zatim na izvoz naftnih derivata, plina, najviše s polja u Jadranu, te na izvoz transformatora. Izvoz brodova, derivata i plina činio je 25% izvoza prema Italiji. Nešto manji, ali i dalje velik dio, činili su lijekovi, drvo, sjedala, cement, šećer i cigarete. Lani su najvažniji izvozni proizvodi bili plin, žitarice, motorni benzini i drvo.

Najveći je utjecaj na smanjenu vrijednost izvoza u odnosu na pretkrizno razdoblje imao izvoz brodova jer se tek mala vrijednost u 2018. odnosila na motorne jahte i brodice, a znatno je smanjena i vrijednost izvoza plina i odjeće.  Istodobno je najviše povećana vrijednost izvoza žitarica. Jedna od kompanija kojima je Italija ključno tržište je Cromaris, u sastavu Adris grupe.

 

Perkov

U 2018. premašili smo pet milijardi eura razmjene, što je desetljetni rekord.

Ta riblja industrija oko tri četvrtine količine prodaje i 80% prihoda od nje ostvari u inozemstvu.  "Talijansko tržište je najveće i za nas najznačajnije. Na izvoznim je tržištima u 2018. ostvaren količinski rast od 16%. Kvaliteta proizvoda, uz nastavak ulaganja u razvoj brenda, drži Cromaris kao premium proizvod u Italiji", kažu iz Adrisa.

Nove investicije
Ukupna je vrijednost uvoza Italije u 2017. bila oko 5% veća nego u 2008. te je kod mnogih proizvoda zabilježen znatan rast. Najviše su se isticali plin, automobili, lijekovi, te telefoni. U automobilskoj i farmaceutskoj industriji vjerojatno se kriju i najveći potencijali za rast izvoz u Italiju. Iz Udruge talijanskih poduzetnika u Hrvatskoj (UTPUH-AIC) kažu da je gospodarska suradnja dviju zemalja u perspektivnom rastu.

"U 2018. premašili smo pet milijardi eura razmjene, čime smo postavili rekord u desetljeću. Očekujemo daljnju konsolidaciju s dolaskom novih talijanskih tvrtki zainteresiranih za ulaganje u RH, uz postojeće, a posebno u sektorima drvne i tekstilne industrije, energetike te u turizmu", kazala je Andrea Perkov, generalna tajnica Udruge. 

Komentirajte prvi

New Report

Close