Hrvatsko gospodarstvo ostvarilo je sjajne rezultate u 2019., a kriza ujedno postaje i šansa!

Autor: Suzana Varošanec , 23. rujan 2020. u 13:31
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL

U organizaciji Fine i pod pokroviteljstvom Vlade nagrađene najuspješnije tvrtke – pobjednik Importanne Resort.

Hrvatsko gospodarstvo ostvarilo je sjajne rezultate u 2019. – rast prihoda, dobiti, investicija, zaposlenih, plaća, sve su to pokazatelji njegove snage do izbijanja pandemije Covid – 19 koja stvara pritisak i izazov kako prebroditi krizu bez presedana! Očekivanja za iduću godinu govore o gospodarskom rastu, no on neće biti toliki da bi kompenzirao ovogodišnji pad. Kriza ujedno tako postaje i šansa za pravu transformaciju hrvatskog gospodarstva! Dio je to poruke ministra financija Zdravka Marića na jučerašnjoj dodjeli 12. Zlatne balance u organizaciji Fine i pod pokroviteljstvom Vlade, u kojoj je podsjetivši na mjere pomoći Vlade, pa tako i potpore za očuvanje radnih mjesta u sklopu kojih je isplaćeno više od 7 milijardi kuna pogođenim poduzetnicima, zaključio da ćemo i iduće godine moći čestitati najboljima. Zlatna bilanca – nagrada Financijske agencije najuspješnijim poduzetnicima u pojedinoj djelatnosti, prema pokazateljima profitabilnosti, likvidnosti, zaduženosti, aktivnosti i ekonomičnosti, jučer je po prvi put dodijeljena digitalnim putem video streamingom na Fininoj internetskoj stranici.

Sveukupnim pobjednikom proglašen je Importanne Resort iz Dubrovnika, kompanija u vlasništvu zagrebačkog Importannea, odnosno poduzetnika Cirila Zovka koji je pored dva šoping centra u Zagrebu vlasnik i pet dubrovačkih hotela Ariston, Royal Princess, Royal Palm, Neptun I Royal Blue. Dubrovačka tvrtka sa 136 mil. kn ukupnog prihoda lani, 42,7 mil. kn neto dobiti i 182 zaposlenika dobitnik je i Zlatne bilance za najuspješnijeg poduzetnika prema financijskom rejtingu u 2019. kao i Zlatne bilance za najuspješnije poduzeće u 2019. u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja. Društvo na kraju 2019. nije imalo ni kune financijskih obveza prema bankama, dok ima visoku razinu vlastitog kapitala te je financijski stabilno na duži rok zaduženosti i pod utjecajem krize uzrokovane pandemijom korona virusa. U prošloj godini završili su trogodišnji investicijski ciklus vrijednosti 70 mil. kn u novi hotel Royal Blue kategorije 5 zvjezdica, a planovi za nove investicije procijenjeni su na oko 124 mil. kn .

Riječki Ugor najuspješnije je poduzeće u 2019. u djelatnosti poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo s 15,6 milijuna kuna ukupnog prihoda, 2,9 mil. kn neto dobiti te 43 zaposlenika. U djelatnosti Rudarstvo i vađenje laureat je tvrtka Radlovac iz Orahovice koja je lani prihodovala 71 milijun kuna, te je imala 11,5 mil kn neto dobiti i 79 zaposlenika. Karlovački HS Produkt, sveukupni pobjednik 2018., lani je najuspješniji u djelatnosti Prerađivačka industrija: imao je 377,9 mil kn ukupnog prihoda, 77,8 mil kn dobiti te 1377 zaposlenika. Hep Proizvodnja, najuspješnije poduzeće u 2019. u djelatnosti Opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija, uspjela je to 4,2 milijarde kuna ukupnog prihoda, 457 milijuna kn dobiti i 1961 zaposlenika. Riječka Jadranska vrata, najuspješnije poduzeće u 2019. u djelatnosti Prijevoz i skladištenje, prihodovala su 143 mil kn, te su sa 181 zaposlenih ostvarili 35,8 mil kn dobiti. H&M Hennes & Mauritz iz Zagreba najuspješnije su poduzeće u 2019. u djelatnosti Trgovina na veliko i na malo; popravak motornih vozila i motocikla, i to s 511 milijuna kuna prihoda, 35,8 milijuna kuna dobiti I 181 zaposlenih. Iver iz Čepina kao najuspješnije poduzeće u 2019. u djelatnosti Građevinarstvo, imao je s 38 mil kn prihoda, 27,7 mil kn dobiti te 343 zaposlenika.

Spectra – Media iz Zagreba – najuspješnije poduzeće u 2019. u djelatnosti Opskrba vodom; uklanjanje otpadnih voda, gospodarenje otpadom te djelatnosti sanacije okoliša, prihodovala je 75 mil kn, te imala 26,3 mil kn dobiti I 201 zaposlenih.

Microsoft Hrvatska, sa Zlatnom u 2019. godini kao najuspješniji u djelatnosti Informacije i komunikacije prihodovao je 145 mil kn, imao neto odbit od 21,2 I 45 zaposlenih. Zagrebinspekt kao najuspješnije poduzeće u 2019. u djelatnosti Stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti, imao je 21 mil kn prihoda, 4,2 mil kn neto dobiti te 75 zaposlenih. Nagrade su dodijeljene su još 4 nove kategorije: za najuspješnijeg dugovječnog poduzetnika u 2019. ( dobitnik Atlantic Grupa), za najvećeg poduzetnika po ukupnom prihodu (Ina), za najuspješniju banku u 2019. (PBZ) te u kategoriji najuspješnijeg novog poduzetnika u 2019. (karlovački MV Reconnect).

Komentirajte prvi

New Report

Close