Hrvatskim je tvrtkama Rusija velika šansa za proboj

Autor: Sergej Novosel Vučković , 31. svibanj 2018. u 21:59
Raditi na povećanju trgovinske bilance/FOTOLIA

Gostovanja predstavnika ruskih oblasti i uzvratni posjeti Hrvata prilika za razvoj posla i veći izvoz, smatraju u HGK.

Uoči europskih sankcija Rusiji vanjskotrgovinska razmjena Hrvatske s najvećom državom svijeta bila je 3,4 milijarde dolara, da bi tri godine kasnije 2017. bila 540 milijuna.

Znači ima prostora za povratak na stare iznose, ali i potencijala za rast, za što treba uloviti i poslovne prilike. HGK je stoga u svibnju u Zagrebu ugostila predstavnike Vladimirske oblasti, 200 km od Moskve, koji su prezentirali mogućnosti strojogradnje, metaloprerađivačke, prehrambene i lake industrije, a potom i ljude iz Kalinjingradske oblasti, izdvojenog ruskog teritorija u EU, koji su pokazali potencijale rudarstva.

Cilj je tako zbližiti ruske i hrvatske tvrtke. Neke naše unatoč sankcijama nisu odustale od izvoza u Rusiju.

"To pokazuje da interes za poslovanje na ruskom tržištu ne opada. HGK je prepoznala važnost tog zahtjevnog, ali perspektivnog tržišta pa pruža podršku hrvatskim tvrtkama koje rade u Rusiji ili se tamo planiraju proširiti", navode iz Komore.

Potpredsjednik za međunarodne poslove Ivan Barbarić smatra da upravo prezentacijama ruskih regija hrvatske tvrtke mogu bolje upoznati potencijale Rusije.

U Zagrebu je 8. lipnja i Gospodarski forum Zagreb-Sankt Peterburg, uz 50. obljetnicu prijateljstva gradova se predstavljaju investicijski i poslovni potencijali Hrvatske i toga grada.  Hrvatske snage idu u uzvratni posjet Kalinjingradu od 14. do 16. lipnja, gdje će se u organizaciji HGK i Trgovinsko-industrijske komore Kalinjingrada susresti naši i ruski gospodarstvenici, kroz inicijativu Sport spaja biznis.

Komentirajte prvi

New Report

Close