Hrvatski turizam na oko 50 posto rezultata iz 2019. godine

Autor: Marija Crnjak , 29. srpanj 2020. u 22:00
Foto: IVO ČAGALJ/PIXSELL

Razgovaralo se o postojećim mjerama za očuvanje radnih mjesta, o održivosti sustava i o budućim mjerama.

Početkom jeseni od Europske komisije dobit ćemo smjernice za provedbu programa za oporavak i otpornost, za što Hrvatska na raspolaganju ima oko 6 milijardi eura, i do tad moramo biti spremni s konkretnim mjerama, istaknula je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, nakon trosatnog sastanka s predstavnicima turističkog sektora u srijedu, na kojem su svi dobili zadatak da sastave prijedloge mjera koje su im potrebne za očuvanje poslovanja u pandemiji.

Pozivu ministrice na prvi sastanak sa sektorom odazvalo se gotovo 30 predstavnika različitih udruženja iz turističkog sektora, od Hrvatske udruge poslodavaca, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske udruge turizma, Udruge hrvatskih putničkih agencija, malih hotela, nautike.

Sastanak je potrajao puna tri sata, na stolu je bilo puno tema, a ministrica je navodno pomno vodila bilješke.

Trenutne brojke

“Situacija u turizmu nije dobra s obzirom na Covid, ali sudeći prema onom što sam danas čula od predstavnika sektora, s obzirom na okolnosti možemo biti itekako zadovoljni trenutnim brojkama. U srpnju imamo oko 2,3 dolazaka i 15,5 milijuna noćenja i nalazimo se na oko 50 posto lanjskog rezultata. Razgovarali smo danas o postojećim mjerama za očuvanje radnih mjesta, o održivosti sustava i o budućim mjerama i pripremi sljedeće sezone, sa čime treba krenuti odmah”, istaknula je ministrica koja je nakon jučerašnjeg sastanka ostavila dobar dojam u sektoru.

Od nje se svakako jako puno očekuje, tim više što je turizam jedan od najpogođenijih segmenata gospodarstva u korona krizi.

Ostojić (HUT)

Ono što mi se posebno svidjelo je što nam je ministrica svima poručila da u svom mandatu ne planira obilaziti lijepe hotele, nego ju zanimaju strateška pitanja.

“Ono što mi se posebno svidjelo je što nam je ministrica Brnjac svima poručila da u svom mandatu ne planira obilaziti lijepe hotele, nego ju zanimaju strateška pitanja i stvaranje dodane vrijednosti u turizmu, koristeći pritom instrumente EU i domaće financijske izvore. To je odličan početak”, rekao je direktor HUT-a Veljko Ostojić.

Dodao je kako sektoru treba pomoć za dočekati sljedeću sezonu, pohvalivši dosadašnje mjere Vlade koje su dale rezultate.

“Da nije bilo mjera za očuvanje radnih mjesta, na burzi bi završilo 60 tisuća ljudi, i mi ne bismo imali osoblje za odraditi sezonu. Ima još niz pitanja van korona krize koja treba riješiti, tako da čestitam ministrici što se ulovila tako izazovnog posla”, kazao je Ostojić. Korona je najteže pogodila turističke agencije koje su i dalje na minusu s prometom od 80 do 90 posto.

Najbolji kampovi

Kriza je ovih dana izazvala i bolne rezove u agenciji Atlas, koji je najavio brojna otpuštanja i rezanje opsega poslovanja. Značajno je pogođen i pomorski čarter, flota koja je najveća u svijetu.

15,5

milijuna turističkih noćenja bilježi Hrvatska u mjesecu srpnju

Najbolji promet trenutno imaju kampovi, no i taj segment u riziku je da u ostatku sezone izgubi dragocjene goste iz Nizozemske, zbog odluke njihove Vlade da Hrvatsku u narančasto. Loše vijesti dolaze i iz Velike Britanije.

Kako piše Guardian, putnicima koji se vraćaju u Veliku Britaniju iz Belgije, Luksemburga i Hrvatske mogla bi biti ponovno uvedena karantena. Riječ je o odluci koja će biti donesena iduća dva dana. Velika Britanija u crveno je prošli tjedan stavila Španjolsku, što je otvorilo priliku za Hrvatsku, i navelo HTZ da odobri pojačanu promociju na britanskom tržištu, no pitanje je hoće li za to biti potrebe.

Komentirajte prvi

New Report

Close