Hrvatski telekomi prvi izašli s mjerama pomoći poduzetnicima

Autor: Bernard Ivezić , 16. ožujak 2020. u 22:00
Radi se i na boljim mogućnostima videokonferencija/SHUTTERSTOCK

Operateri u Hrvatskoj u prvom su navratu najveći naglasak stavili na povezanost i brzinu interneta za poslovne korisnike koji rade od kuće.

Telekomi u Hrvatskoj, slično kao i oni diljem Europske Unije, prvi su izašli s mjerama pomoći poduzetnicima čiji rad otežava pandemija koronavirusa. Najveći iskorak napravio je A1 Telekom, koji je do 30. lipnja svim poslovnim korisnicima omogućio besplatno korištenje videokonferencijskog sustava Eyeson, a u suradnji s Microsoftom i besplatno korištenje njihove platforme za kolaboraciju i udaljenu komunikaciju MS Teams do kraja 2020. godine.

Operateri u Hrvatskoj u prvom su navratu najveći pak naglasak stavili na povezanost. Uz flat-rate internetski prijenos u fiksnim komunikacijama, koji je već postao standard, svojim poslovnim korisnicima dijele i pakete gigabajta besplatnog mobilnog interneta. U tom segmentu Hrvatski telekom nadmašio je svu konkurenciju s rekordnim paketom besplatnog mobilnog interneta.

“Poslovnim korisnicima omogućili smo dodatnih 50 GB prometa, koje mogu koristiti u sedam dana, u svrhu olakšanja udaljenog poslovanja i rada od kuće, a potom svi poslovni korisnici će u narednih 30 dana dobiti još dodatnih 15 GB prometa. Oni poslovni korisnici koji već koriste Flat poslovnu tarifu, na besplatno korištenje dobili su MAXtv To Go uslugu”, kažu u HT-u.

20

GB dodatno i besplatno A1 omogućio je svim poslovnim korisnicima mobilnog interneta

U A1 Hrvatska kažu da su od utorka svim poslovnim korisnicima osigurali dodatnih, besplatnih 20 GB mobilnog internetskog prometa na sedam dana, i to po svim SIM-icama uz aktivaciju putem Moj A1 aplikacije.

I dok su se Tele2, koji je postao dio United grupe i time je dio trećeg najvećeg regionalnog operatera, i Optima telekom, operater koji upravo u procesu prodaje, fokusirao na podršku školarcima, manji telekom operateri navode da su za poslovne korisnike pripremili još fleksibilnije uvjete.

Igor Tatarević, direktor Terrakoma ističe da poslovnim korisnicima nude flat-rate pakete s brzinama do 1 Gbit/s te da su zadnjih nekoliko dana primijetili povećanu potražnju za rješenjem web-call centra koje omogućava geografsku distribuciju call-centara, odnosno, rad djelatnika od kuće.

Iva Vukšić iz Iskon Interneta kaže da su u poslovnoj prodaji uveli još fleksibilniji pristup, a svim poslovnim korisnicima poklonili 15 GB mobilnog prometa. “Radimo ubrzanu isporuku većih brzina i svih ostalih zahtjeva korisnika, potrebnih za podršku rada na daljinu, a sve tehničke konzultantske usluge odrađujemo bez naplate”, kaže Vukšić.

Dio operatera, poput HT-a, A1 i Terrakoma, naglasili su da su značajne napore uložili u kontinuitet poslovanja. Terrakom navodi da od ponedjeljka 90 posto zaposlenika im radi od kuće uz zadržavanje kvalitete usluge. U A1 navode da su razradili scenarije za osiguravanje kontinuiteta poslovanja i pružanja usluga.

“Poduzete su sve potrebne mjere opreza preporučene od nadležnih institucija kako bi zaštitili sigurnost naših zaposlenika uz minimalan utjecaj na poslovanje”, kažu u A1. U HT ističu da kao tvrtka od strateškog značenja za Hrvatsku imaju odgovornost osigurati kontinuitet rada.

“Kako bismo dodatno zaštitili zdravlje naših zaposlenika donesena je odluka da svi zaposlenici, koji imaju uvjete za rad od kuće te koji imaju suglasnost nadređene osobe, rade od kuće, a zaposlenici čiji posao se ne može neometano obavljati od kuće nastavljaju raditi na svojim radnim mjestima, jer moramo voditi računa i o našim korisnicima te pomoći cijelom našem društvu”, poručuju iz HT-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close