‘Hrvatski san nije na Pelješcu već u općini Dubrovačko primorje’

Autor: Poslovni dnevnik , 05. prosinac 2013. u 21:59
Vicenco Blagaić/ Grgo Jelavic/PIXSELL

U navedenom tekstu se neargumentirano, neprofesionalno i zlonamjerno prikazuje tvrtka Profectus grupa d.d.

Profectus grupa reagirala je na članak "Blagaić nudi san od 1,5 mlrd. eura, a vjerovnicima duguje 22,3 milijuna kuna", objavljen u Poslovnom dnevniku 1. prosinca 2013. 

"U navedenom tekstu se neargumentirano, neprofesionalno i zlonamjerno prikazuje tvrtka Profectus grupa d.d. Kao što je i vidIjivo iz samog teksta, novinar u cilju provjere istinitosti informacija nije provjerio dostupne mu informacije, niti je pokušao kontaktirati tvrtku, što je jedno od pravila novinarske profesije, te na taj način utvrditi relevantne činjenice. U cilju pravilnog i istinitog informiranja javnosti Profectus grupa d.d. ističe kako je netočna tvrdnja da se Profectus grupa, 'nije zamarala plaćanjem obveza, jer vjerovnicima duguje 22,3 milijuna kuna.' Zašto novinaru navedenog članka nije bilo važno provjeriti koliko iznose ukupna potraživanja tvrtke Profectus grupa d.d., kao i kolika je vrijednost ukupne imovine i temeljnog kapitala? Je li novinaru, kao i urednicima vašeg ozbiljnog i profesionalnog Poslovnog dnevnika poznat primjer neke tvrtke koja posluje u Hrvatskoj i svijetu koja u svojoj bilanci nema nikakve obveze?

Ovom prilikom želimo istaknuti stvarno stanje tvrtke Profectus grupa d.d. 31. listopada 2013. godine. Ukupna potraživanja Profectus grupe d.d. iznose 70.618.617 kuna, temeljni kapital Profectus grupe d.d. iznosi 38.000.000 kuna, ukupna vrijednost imovine Profectus grupa d.d. iznosi 12.953,810 kuna, a važno je istaknuti da u navedenoj imovini nema zemljišta niti imovine projekta Hrvatski san jer Profectus grupa d.d. nikada nije kupovala zemljište niti je bila vlasnik projekta. Sva ukupna dugovanja tvrtke Profectus grupa d.d. uključujući sve kredite od banaka iznose 46.218.329 kuna. i ne postoje nikakva dugovanja Profectus grupe d.d. spram tvrtke IGH. Usput autor teksta nije čak niti analizirao niti vjerodostojno prenio dostupne mu i javno objavljene podatke! Sukladno tome, cilj je neistinitog članka stvoriti negativnu sliku o tvrtki i njenim projektima. Nije nam jasno zašto ponovno, po tko zna koji put, moramo demantirati već mnogo puta dokazane činjenice da se zemljište i projekt Hrvatski san ne nalazi na Pelješcu već na lokaciji "Tri sestrice" u općini Dubrovačko primorje?

Novinar i Poslovni dnevnik, navedenim negativnim člankom, dovode u zabludu čitatelje i potencijalne investitore, te su nam nanijeli veliku poslovnu štetu. Stoga iznošenje ovakvih neistinitih tvrdnji uvredljivog i klevetničkog sadržaja (prenesenih od strane više lokalnih portala), bez poštivanja temelja novinarske struke, očito ima isključivo za cilj naškoditi časti i ugledu tvrtke Profectus grupa d.d.", kaže se u reagiranju koje je potpisao Vicenco Blagaić., predsjednik Uprave  Profectus grupe.

Komentirajte prvi

New Report

Close