Hrvatski poljoprovrednici posjetili austrijsku mljekaru Kärntnermilch

Autor: Darko Bičak , 23. travanj 2013. u 15:57
Helmut Petschar, glavni izvršni direktor Kärntnermilcha

Hrvatska godišnje proizvede oko 600 milijuna kilograma mlijeka, a od čega samo 11 milijuna ekološkog mlijeka.

Hrvatska godišnje proizvede oko 600 milijuna kilograma mlijeka, a od čega samo 11 milijuna ekološkog mlijeka, rečeno je na prezentaciji koju je za hrvatske poljoprivrednike organizirala zagrebačka tvrtka Biovega  u utorak u austrijskoj mljekari Kärntnermilch iz Spittala u Koruškoj.

Za razliku od toga, Austrija godišnje proizvede 2,9 milijardi litara, a od čega 15 posto ili 450 milijuna litara otpada na eko-mlijeko. O tome koliko se austrijsko mliječno tržište promijenilo u proteklih 15-ak godina, koliko je ova zemlja članica EU-a, govorio je Helmut Petschar, glavni izvršni direktor Kärntnermilcha, ali i predsjednik austrijske Udruge mljekara.

„Mi smo imali 1994. godine 81.902 mlječne farme na kojima je bilo 804.264 krava koje su ukupno proizvele 2,2 milijuna tona mlijeka. Za razliku od toga, lani je 34 tisuće farmi s 527 tisuća krava proizvelo 2,96 milijuna tona. Znači da je došlo do okrupnjavanja proizvodnje i stvaranja većih farmi koje su znatno produktivnije od malih proizvođača“, kazao je Petschar. Tamošnje tržište mlijeka teško je oko 2,2 milijarde eura godišnje. Sama mljekara iz Spittala, koja je po veličini sedma u Austriji, godišnje proizvede 113 milijuna litara mlijeka, a od čega 19,3 milijuna ili 18 posto onog ekološkog. Ekološko mlijeko, a i prateći asortiman od 400 mlječnih proizvoda, su i veliki izvozni potencijal te se 21 posto ekoproizvodnje izvozi. Iako Kärntnermilch izvozi svoje eko-proizvode i u Hrvatsku, na našu zemlju otpada svega 0,26 posto ukupnog izvoza.

U Hrvatskoj postoji 29 farmi s 7646 krava koje su u sustavu ekološke proizvodnje. Jedan od veći proizvođača je i Ilija Perić iz Viškovca kod Đakova koji ima 150 krava i godišnje proizvede do milijun litara mlijeka. Perić očekuje da će mu ulazak Hrvatske u EU proširiti tržište i olakšati proizvodnju za eko-mlijeko.

Komentirajte prvi

New Report

Close