Hrvatski osiguravatelji otporniji na krizu od ostalih u regiji

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. studeni 2013. u 13:13
Thinkstock

Tri najveća osiguravatelja u regiji ostvaruju 52 posto bruto premija, po čemu Hrvatska ne odskače od regionalnog prosjeka, a slična je koncentracija na tržištu i u Poljskoj te Češkoj.

 Hrvatska je od 2008. do 2012. godine zabilježila najveći pad BDP-a i najveću prosječnu godišnju stopu pada osobne potrošnje u regiji, no pad bruto premije hrvatskih osiguravatelja u tom je razdoblju niži je od pada zabilježenog na ostalim tržištima regije, pa je hrvatske osiguravatelje već i umjeren rast profitabilnosti u kriznim godinama svrstao pri vrhu regije, gdje je značajniji rast dobiti ostvaren samo u Češkoj, pokazuje danas objavljeno istraživanje tvrtke Roland Berger i udruge banaka i osiguravatelja EFMA.

Bruto premija hrvatskih osiguravatelja u razdoblju od 2008. do 2012. godine smanjena je za 11 posto, što je, pokazuje to istraživanje, znatno bolji rezultat od Mađarske, gdje su premije pale 26 posto, a približno je na razini Poljske, s padom od devet posto.

Hrvatski su osiguravatelji tako uspjeli tijekom četiri krizne godine održati rast profitabilnosti i izbjeći da im premije padnu više od srednjoeuropskog prosjeka, iako su djelovali u najzahtjevnijim makroekonomskim uvjetima u regiji, zaključak je istraživanja "Osiguranja u Srednjoj Europi – potencijal učinkovitosti prodajnih kanala", koje su zajednički proveli konzultantska kuća Roland Berger i EFMA, neprofitna udruga banaka i osiguravatelja.

Tri najveća osiguravatelja u regiji ostvaruju 52 posto bruto premija, po čemu Hrvatska ne odskače od regionalnog prosjeka, a slična je koncentracija na tržištu i u Poljskoj te Češkoj.

No, Hrvatska zaostaje po udjelu životnog osiguranja u ukupnim osiguranjima i po tome je bolja samo od Rumunjske. Najlošije stoji s udjelom životnih osiguranja vezanim uz štednju, takvih je u životnim osiguranjima jedva šest posto, dok se u regiji ti udjeli kreću od trećine u Poljskoj do dvije trećine u Mađarskoj.

Prema rezultatima studije, osiguravatelji će se i dalje snažno oslanjati na zastupnike pod ugovorom, dok će se smanjiti važnost podružnica, a rasti važnost banko-osiguranja. Internet će postati važniji prodajni kanal, ali pretežno kod neživotnih osiguranja i jednostavnijih proizvoda, dok se društveni mediji još ne prihvaćaju kao prodajni kanal, već ih osiguravatelji zasad drže samo podrškom.

Komentirajte prvi

New Report

Close