Hrvatski liječnici pod najvećim teretom koronakrize, a skinuli su im do 9000 kuna s plaće?

Autor: Poslovni.hr , 22. svibanj 2020. u 10:08
Foto: Goran Stanzl / Pixsell

Niti jedan zdravstveni djelatnik nije se samovoljno rasporedio na boravak kod kuće.

Zdravstveni djelatnici iznijeli su ponajveći dio tereta tijekom vrhunca koronakrize u Hrvatskoj, ali vlast im se odužila tako što im je uzela od tisuću do devet tisuća kuna s plaće. Barem tako tvrde u Udruzi bolničkih liječnika (HUBOL), piše RTL.

“Neugodno smo iznenađeni samovoljom uprava pojedinih bolničkih ustanova. Unatoč dopisu Ministra zdravstva od 2. travnja, s jasnom i nedvojbenom uputom o načinu evidencije radnih sati te o načinu obračunavanja plaće za razdoblje dok su zdravstveni djelatnici radili u turnusima, neke ustanove i opet nisu postupile po navedenom dopisu, nego je medicinskim djelatnicima za travanj stigla znatno umanjena plaća”, navode iz HUBOL-a te dodaju:

“Time je prekršen čl. 95 Zakona o radu, kao i drugi propisi i uputa Ministarstva zdravstva.”

Naime, niti jedan zdravstveni djelatnik nije se samovoljno rasporedio na boravak kod kuće, piše Novi list.

“To učinio poslodavac, kako bi bolesni djelatnici ili oni u samoizolaciji mogli odmah biti zamijenjeni zdravima, sa svrhom osiguravanja kontinuiteta dostupnosti zdravstvene skrbi”, upozorava predsjednica HUBOL-a Ivana Šmit i najavljuje da će pravdu tražiti sudskim putem ako se nepravda ne ispravi.

Na isti problem upozorili su i iz Hrvatskog liječničkog sindikata, gdje također očekuju hitnu korekciju neopravdano smanjenih liječničkih plaća.

 

Komentari (1)
Pogledajte sve

istina je voda duboka.

New Report

Close