Hrvatski duhan uskoro lakše na strana tržišta

Autor: Marija Brnić , 08. kolovoz 2018. u 15:07
Više se neće morati trgovati samo preko Hrvatskih duhana i Agroduhana/Fotolia

Proizvođačima duhana novi zakon koji je u pripremi omogućit će da sami organiziraju prodaju.

Dugogodišnje lobiranje proizvođača duhana da se hrvatski sustav proizvodnje i otkupa te sirovine konačno prilagodi tržištu dalo je rezultata, jer u zadnjem tromjesečju u proceduru bi trebao biti stavljen prijedlog novog zakona o duhanu, koji će, očekuje se, dati krila ovom sektoru. U Ministarstvu poljoprivrede o prijedlogu zakona u ovoj fazi ne žele javno razgovarati, no neslužbeno će potvrditi da slijedi konačna liberalizacija tržišta, na kojemu su od osamostaljenja Hrvatske držale glavnu ulogu dvije tvrtke – Hrvatski duhani (u vlasništvu TDR-a) i Agroduhan (u vlasništvu države).

Naravno, ta će se liberalizacija dogoditi unutar okvira koje se poštuje i u drugim zemljama, jer zbog zaštite od crnog tržišta ta je proizvodnja u pravilu u svim zemljama pod posebnim nadzorom. Ipak, Hrvatska je osjetno zatvorenija nego je to slučaj kod ostalih, posebno zapadnoeuropskih zemalja, jer spomenute su dvije tvrtke jedine u službenom registru evidentirane kao obrađivači duhana, a time i jedine s kojima su ovdašnji proizvođači mogli ugovarati proizvodnju.

 

40 posto

niža je otkupna cijena duhana nego što je u EU

Dosadašnji zakon o duhanu, kaže Željko Aragović, predsjednik Udruženja hrvatskih proizvođača duhana Krupan list, nije ostavljao mogućnost proizvođačima da slobodno trguju svojom proizvodnjom na cijelom teritoriju EU i šire. To će se sada, o čemu se pregovara s Ministarstvom poljoprivrede, nastojati riješiti kroz osnivanje proizvođačkih organizacija. One bi, pojašnjava Aragović, bile registrirane po dva modela – kao zadruge ili kao dionička društva.  Međutim, i poseban nadzor koji vrijedi za ovu proizvodnju osjetljivu zbog crnog tržišta ostao bi na snazi, jer, napominje Aragović, za proizvođače i obrađivače duhana izuzetno je važan legalan i kontroliran režim rada putem ugovora, ali im se očekivanim promjenama zakona otvara puno širi raspon kupaca sirovog duhana i time mogućnost dobivanja znatno boljih otkupnih cijena.

Unatoč percepciji koju se dobiva kroz globalnu antipušačku kampanju, duhan je još uvijek tražena roba, kako na europskom, tako i na svjetskom tržištu. Domaći proizvođači upravo i uvjeravaju u potrebu konačne "tranzicije" sustava ove proizvodnje činjenicom da se sama Europa suočava s manjkom duhana, budući da 50 posto potreba pokriva uvozom iz trećih zemalja. Potražnja za duhanom i dalje je velika u arapskim zemljama, pa hrvatski proizvođači smatraju da itekako ima osnova za poboljšanje organizacije u sustavu kojim će se omogućiti opstanak te grane u kojoj Hrvatska ima dugu tradiciju.

Udruženje "Krupan list" i ostale udruge proizvođača. Kako se godinama štitilo domaće tržište, s ulaskom BAT-a u TDR promijenili su se i odnosi s plasmanom sirovine, pa se otvara prilika za veće natjecanje, a više "igrača" daje i veću dinamiku na tržištu i za proizvođače bolje pregovaračke pozicije. Koliko je postojeći uspavani sustav negativno utjecao na proizvodnju, proizvođači kažu da najbolje svjedoče službeni statistički podaci, prema kojima je u proteklih deset godina proizvodnja gotovo prepolovljena, a izgubljeno je oko 600 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja su sadila duhan, a i vrijednost proizvodnje smanjena je za 70 milijuna kuna.

Lani je, prema podacima DZS-a, vrijednost dosegla 106 milijuna kuna, no zbog činjenice da su izravne potpore iz proračuna s 2016. prestale, te da i one bitno manje koje uzgoj dobiva u prijelaznom razdoblju iz nacionalne omotnice uskoro nestaju, velik broj proizvođača razmišlja o odlasku iz ove proizvodnje. No, iz udruženja proizvođača upozoravaju kako potencijala itekako ima, jer je hrvatski duhan podcijenjen, budući da su u Europi cijene sirovog duhana rasle za 250 posto, te je otkupna cijena u Hrvatskoj najniža u Europi, niža je između 30 i 40 posto.

"Izazovi koji su pred nama su takvi da bi domaći kupci u naredne dvije godine trebali podići cijenu duhana za dodatnih 45 milijuna kuna na sadašnju proizvodnju od oko 9 milijuna kilograma, što je povećanje cijene od 5 kuna po kilogramu, te nadomjestiti gubitak koji će proizvođači duhana imati od strane proračuna, a što je nemoguće, jer domaći kupci nisu u 10 godina investirali u proizvodnju duhana po pitanju dizanja cijene, tako da domaće tržište nema kapaciteta pružiti proizvodnji barem prosječne uvjete za opstanak. Stoga je nužno pružiti proizvođačima duhana šansu da probaju pronaći kvalitetnijeg i boljeg partnera, kako bi zadržali proizvodnju duhana u Hrvatskoj", ističe Aragović.

Bude li zakon omogućio udruživanje, mnogi bi se koji su napustili proizvodnju duhana mogli vratiti toj proizvodnji u požeško-slavonskom i virovitičko-podravskom području, a interesa za osnivanjem proizvođačkih organizacija ima. Aragović potvrđuje da su članovi Krupnog lista spremni za organizaciju, a registrirat će ju kad se zakon donese. 

Komentirajte prvi

New Report

Close