Hrvatski apsurd: ‘Država me zatvorila i traži da joj i dalje plaćam zakup lokala’

Autor: Bruno Lipej , 27. ožujak 2020. u 09:22
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Kampovi zjape prazni i pitanje je kako će proći ovu godinu u kojoj se očekuje krah turističke sezone.

Ušao sam u potpuno zapušteni državni prostor, uložio u njega i otvorio restoran. Sada me država zatvorila zbog izvanrednih mjera, što je razumljivo. Ali mi nikako nije razumljivo i shvatljivo zašto od mene očekuju da platim zakupninu za mjesece koje ne radim. Dobio sam samo odgodu, dakle sve ću morati platiti kad-tad i država ne gubi ništa. Ako mi tvrtka propadne jer su me zatvorili, i dalje ostaje taj dug koji moram podmiriti. Ako to nije apsurd, ne znam što je, priča za 24sata jedan ugostitelj iz Zagreba.
I on očekuje da se država odrekne tih par tisuća kuna mjesečne zakupnine za svoj prostor jer ionako ne radi i nema ih odakle platiti. Inače je uredno podmirivao sve svoje obveze.
Ovaj apsurd je istinit. Ministarstvo državne imovine je donijelo odluke u sklopu paketa mjera pomoći gospodarstvu samo o odgodi plaćanja zakupnina za sve državne poslovne prostore. Ne i o odricanju zakupnine. Isto vrijedi i primjerice za kampove i državna zemljišta. Kampovi zjape prazni i pitanje je kako će proći ovu godinu u kojoj se očekuje krah turističke sezone. Ali ipak će jednog dana morati platiti naknade za korištenje državnog zemljišta. Za razliku od poslovnih prostora, njima je barem odgoda do kraja studenog. Država se po tim odlukama, “velikodušno” odrekla zateznih kamata na iznose koji poduzetnici duguju za vrijeme dok ne rade i ne mogu plaćati.
Pitali su i Ministarstvo državne imovine koje vodi Mario Banožić zašto su išli samo na odgodu plaćanja, zašto nisu nadopunili odluku da oni koji su zatvoreni odlukom države ne moraju plaćati zakupninu dok traje borba protiv korona virusa i ne smiju raditi. Kažu da je i dalje na snazi samo odluka o odgodi plaćanja zakupnina i naknada.  Dok se ne promjeni. Mogla bi biti promijenjena u novom paketu mjera, ali nisu direktno rekli da će se to i dogoditi.
Cijeli članak pročitajte ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close