Hrvatski aluminij u svakom novom Boeingu i Airbusu

Autor: Darko Bičak , 06. veljača 2012. u 22:00

Hypo Alpe-Adria banka je prodala hrvatske kompanije konzorciju europskih aluminijskih tvrtki

Hrvatska je na mala vrata ušla u globalnu zrakoplovnu industriju te bi se aluminij iz AluFlexPacka i Tvornice valjanih proizvoda (TLM-TVP) uskoro trebao naći u svakom novom Boeingu i Airbusu.

Tržišni lider
Naime, Montana Tech Components (MTC), jedan od najvećih svjetskih proizvođača aluminijskih dijelova sa sjedištima u Švicarskoj, Austriji, Njemačkoj i SAD-u, objavio je u ponedjeljak da je preuzeo AluFlexPack (AFP) iz Zadra i šibenski TLM-TVP. Kurt Ott, član Uprave MTC-a najavio je da se nakon akvizicije planira daljnji razvoj i modernizacija hrvatskih kompanija. Očekuje se i ulaganje do 60 milijuna eura. Preuzimanjem AluFlexPacka i TLM-a, grupacija MTC želi učvrstiti poziciju na svjetskom tržištu u segmentu avionske industrije i industrijskih komponenti. Već sada MTC je vodeći dobavljač aluminijskih profila za Airbus i Boeing.

1100 zaposlenih
AFP je proizvođač aluminijske ambalaže, sa sjedištem u Zadru, ali i vlasnik TLM-TVP-a koji je nastao restrukturiranjem nekadašnjeg industrijskog kombinata TLM, a kojeg je 2007. za jednu kunu preuzeo konzorcij Adrial. Danas ova hrvatska aluminijska grupa ostvaruje prihod od oko 240 milijuna eura, a ujedno zapošljava 1100 zaposlenika na šest lokacija u Hrvatskoj i Poljskoj. Sama transformacija TLM-a i ulazak Hypo Alpe-Adria banke u AFP nisu prošli neopaženo. Naime, AFP je bio jedan od pet članova konzorcija Adrial (Dalekovod, Konstruktor-Inženjering, AFP, Feal i Zagreb-Montaža) koji su 2007. preuzeli TLM-TVP za jednu kunu. Posljednji većinski vlasnik, Hypo, u TLM je samo u 2009. uložio 12 milijuna eura. Cijelu transakciju još trebaju odobriti nadležni regulatori.

Aluminij

Rast isporuka za zrakoplovnu industriju
Montana Tech Components (MTC) multinacionalna je grupacija koja ima sjedišta u Švicarskoj, SAD-u, Austriji i Njemačkoj. Radi se o konglomeratu europskih proizvođača aluminija nastalom 2006. koji danas zapošljava 2800 ljudi na 21 lokaciji u svijetu. Poslovnu 2010. godinu MTC je završio s prihodom od 350 millijuna eura, a što je bio rast od 15 posto u odnosu na godinu prije. Očekivanja za 2011. se kreću na razini od 400 milijuna eura. Njihova zadnja velika greenfield investicija je bila u 2008. godini u pogon u Rumunjskoj u vrijednosti od 30 milijuna eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close