Hrvatske vode kreditom od 445 mil. kuna nastavljaju ulaganja

Autor: Marija Brnić , 25. kolovoz 2022. u 22:00
Radi se o ukupno 400 projekata na razvoju sustava javne odvodnje/G. Kovačić/PIXSELL

Kredit ova državna tvrtka uzima s rokom otplate od osam godina, u 16 polugodišnjih rata i počekom od dvije godine.

Hrvatskim vodama Vlada je jučer dala suglasnost za podizanje kredita od 445 milijuna kuna kod Erste banke.

Kredit ova državna tvrtka uzima s rokom otplate od osam godina, u 16 polugodišnjih rata i počekom od dvije godine, te uz promjenjivu kamatnu stopu od 0,61 posto uvećano za šestomjesečni EURIBOR.

Njime će Hrvatske vode financirati velike i već pokrenute investicijske projekte razvoja vodoopskrbnih sustava i pročišćivača otpadnih voda, te objekata vodne infrastrukture za zaštitu od poplava.

Ukupna vrijednost tih projekata u 2022. iznosi 4,44 milijarde kuna, a kreditom se omogućuje nastavak realizacije. Prema riječima resornog ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića, radi se o ukupno 400 projekata na razvoju sustava javne odvodnje.

Investitori projekata su vodokomunalna poduzeća, a Hrvatske vode sufinancirat će izgradnju infrastrukture. Unutar tih projekata nastoji se osigurati i smanjenje gubitaka u javnim vodoopskrbnim sustavima, koji prema službenim procjenama iznose čak 50%.

Hrvatske vode kredit trebaju iskoristiti do kraja godine, a povrat kredita biti će osiguran iz namjenskih vodnih naknada za korištenje, zaštitu i uređenje voda. Za ovaj dugoročni kredit Hrvatske vode provele su u lipnju javni natječaj na koje su prispijele tri ponude.

Komentirajte prvi

New Report

Close