Hrvatske vize za Ameriku ukidaju se krajem 2020.?

Autor: Lucija Špiljak , 15. listopad 2019. u 22:00
F. Barbarić (HGK) i veleposlanik R. Kohorst/LUKA STANZL/PIXSELL

Govoreći na seminaru o mogućnosti poslovanja hrvatskih tvrtki u SAD-u, američki veleposlanik spomenuo kad bi moglo doći do prestanka viznog režima. Iako izvoz u SAD raste 25%, u AmChamu upozoravaju na problem dvostrukog oporezivanja.

U gospodarskim odnosima Hrvatske i SAD-a dva su otvorena pitanja – vizni režim i nepostojanje ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja – što je bila tema seminara pod America Made Easy, koju je Američka gospodarska komora (AmCham) u Hrvatskoj organizirala u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom i Avitus grupom, kako bi hrvatskim tvrtkama kroz pojednostavnjenje procedura pokazali kako stupiti na američko tržište.

U prvoj polovici godine hrvatski izvoz u SAD porastao je za 25% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a vrijednost te razmjene iznosila je 620 milijuna dolara, od čega više od 400 otpada na hrvatski izvoz, naveo je Ivan Barbarić, potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU.  Osim što razmjena s godinama raste, sve je više hrvatskih IT kompanija koje žele i pokušavaju doći na američko tržište, a Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica AmChama, to smatra ohrabrujućim.

"Ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja je važno pitanje te znak dobrih odnosa. Hrvatska diplomacija aktivno lobira, a veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj, Robert Kohorst, angažiran je oko otvaranja pregovora", istaknula je i podsjetila da postoji i inicijativa Ureda predsjednice RH, u koju je uključen i AmCham, u sklopu koje se pripremaju argumenti za SAD kako bi što bolje razumio mogućnosti suradnje ako do sporazuma dođe.

Stopa odbijenih zahtjeva za vize za SAD treba biti ispod 3%, a kako je naveo Kohorst, Hrvatska nije daleko od toga pa smatra da će se vize ukinuti do kraja 2020. Još prije dvije godine stopa je bila 5,1%.  "Dvostruko oporezivanje je veliki teret za hrvatske tvrtke i izvoznike i za fizičke osobe koje žele ulagati u SAD, a osnovni razlog je pretjerano oporezivanje dividendi koje su oporezuju 30% odmah na izvoru", objasnio je Goran Križanac iz revizorske tvrtke KPMG.

Komentirajte prvi

New Report

Close