Hrvatske tvrtke žele svoj dio kolača od 250 milijardi eura

Autor: Poslovni.hr , 16. svibanj 2019. u 13:05
Foto: Getty Images

Panasonic podmiruje japansku potražnju, Samsung korejsku te i Europa treba pronaći vlastiti izvor.

„Od industrije akumulatorskih baterija očekuje se porast koji za sobom vuče beneficije i za elektroničku, kemijsku i metaloprerađivačku industriju. Vrijednost ovog novog tržišta procjenjuje se na oko 250 milijardi eura do 2025. na razini EU, dok će tržište svih ostalih baterija do 2027. dostići tek 10 milijardi.

Ključna niša su električni automobili i litij-ionske baterije, za koje se predviđa godišnji rast između 8 i 9 posto. Hrvatska tu svoju priliku treba tražiti ne kroz masovnu proizvodnju, već kroz maloserijske proizvode specifične za automobilsku industriju budući da se konačni proizvod razlikuje od modela od modela,“ rekla je direktorica Sektora za energetiku i zaštitu okoliša HGK Marija Šćulac Domac povodom predstavljanja hrvatske inicijative za osvajanje tržišta akumulatora na konferenciji Akumulatorske baterije – nove poslovne prilike održanoj danas u HGK u sklopu Europskoga zelenog tjedna i 10. Zagrebačkog energetskog tjedna.

Trenutno je potražnja za baterijama velika. Panasonic podmiruje japansku potražnju, Samsung korejsku te i Europa treba pronaći vlastiti izvor. Prema procjeni Međunarodne agencije za obnovljive izvore energije u svijetu danas postoji 6 milijuna električnih vozila, a predviđa se da će do 2030. porasti na 50 milijuna. U Hrvatskoj prema Centru za vozila Hrvatske imamo 544 registrirana električna vozila, što je porast od 144 vozila u odnosu na prošlu godinu.

Komentirajte prvi

New Report

Close