Hrvatske šume kupuju bespilotne letjelice

Autor: Marija Brnić , 07. kolovoz 2018. u 08:17
Kupuju se dva drona vrijedna 266.000 kuna/D. Javorović/PIXSELL

Državna tvrtka želi poboljšati nadzor i sigurnost šuma korištenjem novih tehnologija.

Hrvatske šume nabavljaju dva drona. Osim za nadzor terena i bržu reakciju u prevenciji šteta od poplava i požara, insekata i ljudi bespilotne letjelice omogućile bi i praćenje stanja biomase i uređivanja šuma.

Državna tvrtka lani je kroz EU-projekt Red Faith upoznala mogućnosti koje u obnovi šuma mogu imati zračne videotehnologije, a sada nabavlja dvije letjelice – bespilotni zrakoplov avionskog tipa "Fixed Wing", procijenjene vrijednosti 74 tisuće kuna bez PDV-a, te bespilotni zrakoplov multikopterskog tipa "Move Wing" vrijedan 192 tisuće bez PDV-a.

"Fixed Wing" operativne je mase 25 kilograma, s multispektralnom i RGB kamerom, trajnošću baterija od najmanje 50 minuta, brzinom od najmanje 100 kilometara na sat, operativnim dometom od 2 kilometra i letom na visini 300 metara.

"Move Wing" s četiri rotora i autonomijom leta od najmanje 20 minuta ima i ugrađeni autopilot za automatsku navigaciju, sigurnosni padobran, brzinu leta preko 50 kilometara na sat i visinu leta od 150 metara.

Ponude se prikuplja do 23. kolovoza, a Hrvatske šume ugovor predviđaju zaključiti u rujnu uz brzu isporuku, kroz 15 dana. Dronove će se, pak, isporučiti Upravi šuma Podružnice Osijek. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Ima se od reketa, a ni provizija vjerojatno nije loša

………….nesposobni su održavati šume, saditi nova drveća, čistiti šume od nametnika….
nesposobni ……… igrati će se igračkama……….

New Report

Close