Hrvatske šume daju ilegalcima da se ozakone

Autor: Marija Brnić , 11. rujan 2019. u 08:07
Korištenje pašnjaka daje se na korištenje najdulje na dvije godine/Ivo Čagalj/PIXSELL

Do 6. listopada natječaj za korištenje zemljišta, uvjet posjed stoke.

Hrvatske šume pokreću najavljivani natječaj za kratkoročni zakup šumskih površina za ispašu stoke, najdulje do dvije godine.

Do 6. listopada prikupljat će se zahtjevi zainteresiranih, a državna tvrtka otvara i mogućnost sudjelovanja za one korisnike šumskih površina koje nisu imali važeće ugovore i nisu plaćali zakupninu. 

Želja je, pojašnjavaju iz Hrvatskih šuma davanje prilike za legalizaciju bespravnog korištenja njihovih površina, zadržati lokalne proizvođače u svojim jedinicama i jačati stočarsku proizvodnju.

Sudjelovati tako mogu svi koji su se do početka 1019. upisali u sustav identifikacije zemljišnih parcela (ARKOD), koji su bez valjanih ugovora ili im je istekao ugovor tri godine prije donošenja Uredbe o zakupu državnog šumskog zemljišta, te oni koji nemaju najmanje 3,3 hektara zemljišta za ispašu stoke po grlu godišnje.

Hrvatske šume od korisnika ilegalaca prije sudjelovanja u natječaju traže podmirenje dugovanja za dosadašnje korištenje. 

Ovim natječajem provodi se i najavljivano uvođenje reda u davanje šumskih površina za pašarenje, u kojemu je godinama bilo zlouporaba i dodjele poduzetnicima koji nisu posjedovali stoku.

Podatke ponuđača o broju stoke provjeravat će se u Jedinstvenom registru domaćih životinja kojeg vodi Ministarstvo poljoprivrede.

Na temelju tih podataka utvrđivat će se broj uvjetnih grla za izračun najveće površine šumskog zemljišta koju Hrvatske šume mogu dati u zakup jednoj osobi u svrhu pašarenja, a ona po uvjetnom grlu iznosi 3,3 hektara.

Koliko ilegalnih korisnika će ovim postupkom dobiti priliku legalizirati svoj status i kolika su njihova dugovanja koja će Hrvatske šume naplatiti ovim postupkom, jučer nije bilo dostupnih informacija. 

Komentirajte prvi

New Report

Close