Hrvatska tvrtka pomoći će u razminiravanju Ukrajine

Autor: Poslovni.hr , 04. studeni 2022. u 08:52
Foto: Pixabay

Njihovi strojevi već uništavaju mine u više od 40 zemalja na svim kontinentima. 

Hrvatska tvrtka DOK-ING, svjetski lider u proizvodnji opreme za razminiranje, pomoći će Ukrajini. Kao i Hrvatska u Domovinskom ratu, i Ukrajina je, ali na znatno većem području, pokrivena minama. Prema procjenama, ondje je više od 200 tisuća četvornih kilometara minski sumnjivo, javlja HRT. Minirana površina Ukrajine tri puta je veća od kopnene Hrvatske. A ako netko ima iskustva s razminiranjem, onda je to hrvatski Doking. Pa ih je u vrijeme summita Krimske platforme posjetio predsjednik ukrajinskog parlamenta Ruslan Stefančuk.

“Možemo s ponosom reći da smo isporučili već prve strojeve u Ukrajini i da su u najavi sljedeći sustavi tako da očekujem da kroz 2023. godinu ćemo isporučivati u Ukrajinu strojeve za protuminsko djelovanje, kako za protupješačke tako i za protuoklopne mine, rekao je Gordan Pešić”, član Uprave DOK-ING-a.

Dokingovi strojevi već uništavaju mine u više od 40 zemalja na svim kontinentima.  “Što se tiče Ukrajine, većina zemljišta podsjeća na Slavoniju i tu većinu teritorija mi možemo odraditi”, istaknuo je Robert Rukavina, stručnjak za razminiranje i obuku u DOK-ING-u.

Mogu zahvaljujući iskustvu, znanju i daljinski navođenim strojevima na kojima su kamere. “Doking u 30 godina svog postojanja nakon tretiranja površine sa strojevima za razminiranje nije bilo niti jedne žrtve i to je ono s čime smo mi ponosni u cijelom radu Dokinga”, istaknuo je Dino Išasegi, voditelj ključnih kupaca DOK-ING-a.

No razminiranje je proces koji može potrajati desetljećima. U Ukrajini, predviđaju, možda i do 50 godina.

Komentirajte prvi

New Report

Close