Hrvatska postaje privlačan ‘ured’ za mnoge: Zahtjev za boravkom dosad je podnijelo već preko 200 ljudi

Autor: Poslovni.hr , 03. rujan 2021. u 13:20
FOTO: Pixabay/Ilustracija

Da je jako zadovoljan boravkom u Hrvatskoj. Prije svega na relaciji Zagreb – Rijeka – Zadar, potvrdio je mladi američki digitalni nomad Steve Tsentserensky koji je istaknuo kako je bilo vrlo jednostavno odraditi prijavu.

U Hrvatskoj je već preko 200 osoba podnijelo zahtjev za boravkom u našoj zemlji temeljem statusa digitanog nomada, od čega je odobreno njih 80.

Najviše zahtjeva stiglo je iz udaljenijih zemalja poput SAD-a, Velike Britanije i Rusije.

Naime, Hrvatske je početkom ove godine, još u vrijeme najvećih restrikcija putovanja, zakonskim izmjenama definirala boravak stranih državljana koji do godine dana za mjesto rada biraju Hrvatsku koja je time postala peta zemlja u svijetu i druga u Europi koja je prepoznala važnost i perspektive digitalnih nomada.

Istaknuto je to na današnjoj konferenciji Digitalni nomadi – prilika za za novi koncept turizma koja se održava u opatijskom hotelu Ambasador u organizaciji Novog lista.

– Mi omogućujemo digitalnim nomadima dobivanje vize i samim time vidimo da je i odaziv iznimno velik, a vidimo da je i sve veći. Hrvatska je, naime, izuzetno zanimljiva digitalnim nomadima, ne samo zbog svoje klime i prirodnih ljepota, već i zbog ljudi, okruženja, blizine, dobre povezanosti, ali i sigurnosti. To su sve razlozi zbog kojih se digitalni nomadi odlučuju za dolazak i rad u našoj zemlji, istakla je ministrica turizma Nikolina Brnjac.

Podsjetila je kako je Hrvatska među prvima regulirala status digitalnih nomada, i to promjenama Zakona o strancima te reguliranjem poreznog i zdravstvenog statusa digitalnih nomada.

Komentirajte prvi

New Report

Close