Hrvatska pošta nabavila 20 električnih četverocikala vrijednih 1,28 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. svibanj 2019. u 15:27
Foto: Hrvatska pošta

Hrvatska pošta koristit će električna vozila na dostavnim rajonima u užim gradskim jezgrama zbog praktičnosti i lakoće upravljanja.

Hrvatska pošta obogatila je vozni park sa 20 električnih četverocikala vrijednih 1,28 milijuna kuna, a uporabom tih vozila za dostavu godišnje će smanjiti emisiju CO2 za 7,6 tona, izvijestili su u petak iz te kompanije.   

U priopćenju se navodi da se s ciljem povećanja energetske učinkovitosti u prometu Hrvatska pošta javila na javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost projektom "Zeleni i održivi transport u poštanskom prometu korištenjem električnih vozila", kao i da je Fond prepoznao projekt te je odobreno sufinanciranje spomenutih nabave 20 električnih četverocikala.

Vrijednost investicije u nabavu električnih vozila iznosi 1,28 milijuna kuna, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancira nabavu u iznosu od 400.000 kuna bespovratnih sredstava.

"Uvođenje električnih vozila omogućuje Hrvatskoj pošti bolju mobilnost u gradskim jezgrama pri dostavi pošiljaka te optimizira efikasnost jer omogućuje postupno smanjenje broja vozila na fosilna goriva. Također, električna vozila pridonose smanjenju operativnih troškova flote vozila i povećanju energetske učinkovitosti Hrvatske pošte", stoji u priopćenju. 

Proizvođač četverocikala je tvrtka Dukati Energia. Njihova električna vozila homologirana su za dvije osobe i posebno dizajnirana za okretnost u uskim prostorima te su s većom teretnom nosivosti najbolji odgovor za potrebe poštanskog prometa. Električni četverocikli postižu maksimalnu brzinu od 45 km/h, a domet im je 60 kilometara uz volumen prtljažnika od 300 litara i nosivost do 200 kilograma. 

Hrvatska pošta koristit će električna vozila na dostavnim rajonima u užim gradskim jezgrama zbog praktičnosti i lakoće upravljanja.

Uz dvadeset novih električnih vozila Hrvatska pošta u svojem voznom parku od 2015. ima i 180 električnih bicikala koji su zamijenili stare mopede. Zamjenom mopeda električnim biciklima smanjena je emisija CO2 za 100,31 tonu godišnje. Nabava e-bicikala također je  sufinancirana bespovratnim sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Komentirajte prvi

New Report

Close