Hrvatska pomoć Ukrajini popela se na četvrt milijarde eura

Autor: Darko Bičak , 25. kolovoz 2023. u 10:34
Hrvatska je donirala Ukrajini ukupno 14 helikoptera MI 8. Foto: Željko Hladika/PIXSELL

Vlada donijela odluku o osmom paketu vojne pomoći Ukrajini

Na zatvorenom djelu sjednice Vlada Republike Hrvatske u četvrtak usvojila i 8. odluku o vojnoj pomoći Ukrajini čime se ukupna financijska potpora Ukrajini u ovom ratu popela na 256 milijuna eura. Kako su izvijestili iz Ministarstva obrane (MORH), vrijednost materijalnih sredstava koja će se darovati Ukrajini temeljem 8. odluke Vlade iznosi oko 30 milijuna eura.

Naime, Vlada Republike Hrvatske do sada je donijela sedam Odluka o darovanju materijalnih sredstava Ukrajini, odnosno vojnoj pomoći Ukrajini, a za njihovu provedbu bilo je zaduženo Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo obrane. Prva Odluka Vlade tako se odnosila na humanitarna sredstva, a u svim ostalim Vladinim odlukama bila je riječ o darovanju materijalnih sredstava.

Iz MORHA-a ističu da je riječ o materijalnim sredstvima i vojnoj opremi kojom će se dodatno osnažiti i unaprijediti sposobnosti ukrajinske vojske, osobito kopnenih i zračnih snaga. Također, donacijama će se dodatno poboljšati oprema i naoružanje ukrajinskih vojnika.

Ministar obrane Mario Banožić istaknuo je kako se radi o sveobuhvatnoj bilateralnoj pomoći Ukrajini, od čega se najveći iznos, do sada oko 180 milijuna eura, odnosi na vojnu pomoć. Pomoć se ostvaruje i kroz inicijative Europske unije, odnosno trodijelni pristup usmjeren na donaciju opreme Ukrajini, nabavu i jačanje industrijske proizvodnje.

Komentirajte prvi

New Report

Close