Hrvatska po uvjetima poslovanja pala četiri mjesta

Autor: Poslovni.hr , 23. listopad 2012. u 22:00
Tempo reformi u istočnoj Europi vrlo brz

Zauzeli smo 84. mjesto među 185 gospodarstava u najnovijem izvješću Svjetske banke i Međunarodne financijske korporacije, koji nam u pluseve ubrajaju sniženje doprinosa za zdravstveno, no polako gubimo korak s regijom.

Regija istočne Europe i središnje Azije po uvjetima poslovanja zaostaje tek za razvijenim gospodarstvima Organizacije za ekonomsku suradnju i razvitak (OECD), navodi se u najnovijem izvješću Svjetske banke i Međunarodne financijske korporacija (IFC), na čijoj je ljestvici Hrvatska pala za četiri mjesta.

U izvješću "Doing Business 2013: Pametniji propisi za male i srednje poduzetnike" navodi se da je u regiji istočne Europe i središnje Azije provedeno gotovo 400 institucionalnih ili regulatornih reformi od 2005. godine, što je više nego u ijednoj drugoj regiji svijeta. Hrvatska je zauzela 84. mjesto među ukupno 185 gospodarstava svijeta. Prošle se godine plasirala na 80. mjesto u izvješću koje je obuhvatilo ukupno 183 gospodarstva. Autori izvješća izdvajaju poboljšanje na području oporezivanja, ističući da je Hrvatska snizila porezno opterećenje za poduzeća sniženjem doprinosa za zdravstveno osiguranje.Poljska se pritom izdvaja kao zemlja koja je protekle godine najviše poboljšala uvjete poslovanja. Provela je četiri institucionalne ili regulatorne reforme, čime je olakšala upis nekretnina, podmirenje porezne obveze, ovrhu ugovora i rješavanje pitanja nesolventnosti.

"Ohrabruje nas brzi tempo provedbe reformi u istočnoj Europi i središnjoj Aziji. Mnoge od ovih reformi provedene su u kontekstu pristupnih pregovora s EU", naveo je Augusto Lopez-Claros, direktor Odjela Svjetske banke za globalne pokazatelje i analize. Skupini 10 gospodarstava s najboljim uvjetima poslovanja pridružila se u najnovijem izvješću i Gruzija, koja je provela reforme u šest područja, više nego ijedno drugo gospodarstvo u regiji. Izdvajaju se poboljšanja u pogledu dobivanja kredita, podmirenja porezne obveze, prekogranične trgovine, ovrhe ugovora, rješavanja pitanja nesolventnosti i dobivanja priključka na elektroenergetsku mrežu. U svjetskim razmjerima Singapur već sedmu godinu zaredom zauzima prvo mjesto na ljestvici lakoće poslovanja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close