Hrvatska oporezuje rad manje od prosjeka EU

Autor: Bernard Ivezić , 08. svibanj 2014. u 08:30
Godišnje plaće od 14.014 eura radniku 7722 eura/G. Stanzl/PIXSELL

Najviše rad opterećuju Belgija, Francuska i Austrija, najmanje Cipar, Malta i Irska.

Hrvatska ima nižu realnu stopu poreza na rad, odnosno ukupni porezni teret po radniku, od prosjeka EU, objavio je intitut Molinari u suradnji s Ernst&Youngom.

U istraživanju Porezni teret po prosječnom radniku u EU28 za 2014. godinu navodi se da je ta stopa u Hrvatskoj 44,9 posto, dok je u EU prosjek 45,27 posto. To znači da od godišnje plaće od 14.014 eura radniku u Hrvatskoj ostaje 7722 eura. Drugim riječima, prosječan Hrvat za poreze, prireze, zdravstveno i socijalno osiguranje radi od početka siječnja do 13. lipnja.Iz podataka koje je objavio Molinari proizlazi da je Hrvatska među deset država s najmanjim poreznim teretom po radniku u Uniji. No, u tom djelu tablice su i najveće razlike.

Na Cipru, koji namjanje u Uniji oporezuje rad, opterećenje je upola manje 21,86 posto. U drugoj, Malti, iznosi 32,1 posto dok u Irskoj, koja je treća najpovoljnija, iznosi 32,2 posto.S druge strane, najveće porezno opterećenje rada u Uniji je u Belgiji, gdje iznosi 59,6 posto. Slijede Francuska (57,2 posto), Austrija (56,2 posto) i Mađarska (53,9 posto). To znači da Belgijcima od njihove prosječne godišnje plaće od 61.122 eura na kraju na ruke ostane 24.690 eura.

Komentari (5)
Pogledajte sve

Kakve su to bolesne usporedbe i parametri….rad je osnovno ljudsko pravo…i odkuda vam uopće pravo kao državi (ocu i majci svakog stanovnika) da haraćite svoje stanovnike i onemogućavate ih da rade jer ih nitko ne može i ne želi zaposliti jer si takav trošak malo koji poslodavac može priuštiti u današnjoj Hrvatskoj. Smanjite državni administrativnii neproizvodni aparat upola. i bit će dovoljno novca u državnoj kasi,otpustite parazite i ostale represalije i uvedite paušalne poreze a ljude pustite da rade. Siguran sam da kad bi se obradili podaci ,došlo bi se do toga da primjerice ugostitelj koji godišnje plati 3000 eura potroši još dva puta toliko kako bi uskladio zahtjevne protokole ….. a zbog prevelike represije raznih inspekcija efektivno upola smanji vlastitu učinkovitost i kreativnost jer veći dio radnog vremena živi u strahu od mogućih pogrešaka koje su idiotski sankcionirane……kada bi stavili paušal adekvatan naravno po kvadraturi i zoni pozicije…na gore spomenutoj cifri od 3000 € taj ugostitelj bi radije platio 5000 € da radi u miru i posveti se poslu…. država svoj aparat ovih šetaća preusmjeri u druge djelatnosti ili ih jednostavno penzionira došlo bi do punjenja proračuna skoro duplo a rashodi bi se smanjili za 50%. O tom modelu kakav imaju neke zemlje nitko ne govori.A nitko se još nije našao da to stavi na papir. S druge strane zašto uopće toliko kontrolirati taj sektor i gušiti ga…zar nebi radije ukinuli povrat poreza u toj branši i recimo jednostavno sve što poduzetnik kupi ionako plati porez, država mu ga jednostavno ne vrati pa nek radi što hoće
a s druge strane mu zato uzme paušal..pa ko izdrži nek radi.

Zanima me da li netko zna za neku poslovnu novinu koja objavljuje suvisle članke koji su rezultat istraživanja, a ne kompilacije agencijskih vijesti koje pogrešno navode i izvore informacija u kompletu sa smješnim statistikama baziranim na neusporedivim podacima.

A k tome je ovo čak i potpisan članak!

Dakle umjesto new direction izvještaja pogledajte radije ovaj sa eclectice.

Sve mi se čini da Bernard piše po zadatku , kako bi se umilio Kukuriku Vladi.

Jedina istina je da Hrvati plaćaju najveći porez na svijetu (572 razna !), bez obzira kako se ti porezi zvali.

Sa najvećim porezima vlade su uništile Hrvatsko gospodarstvo i rastjerali sve investitore , i domaće i strane.

Kukuriku Vlada i dalje planira uvesti nove poreze , i na štednju , i na nekretnine…..

Austrijska kompanija Swarowski je osnovana 1900 godine i danas ima oko 20 000 zaposlenih te preko 3Milijarde Eura prihoda. Hrvatska kompanija TOZ je osnovana 1920 od g.Penkale te je danas u stečaju, zato što je je drug Tito nacionalizirao kada je tehnološki zaostajala….te je 50 godina poslovala van tržišnih uvjeta….

New Report

Close