Hrvatska može tražiti šansu u proizvodnji biometana

Autor: Ana Roksandić , 19. ožujak 2024. u 22:00
Ádám Horváth, dopredsjednik odjela za novo i održivo poslovanje pri MOL grupi/ROBERT ANIć/PIXSELL

U Hrvatskoj trenutno nema proizvodnje biometana, a najavio je kako bi INA trebala biti jedan od prvih igrača na tržištu s vlastitom proizvodnjom biometana.

Ádám Horváth, dopredsjednik odjela za novo i održivo poslovanje pri MOL grupi, naveo je kako postoje ambiciozni ciljevi na putu održivosti, ali jednako tako i velika neizvjesnost u pogledu tržišta i tehnologije.

Ambiciju EU u pogledu dekarbonizacije svakako su ubrzali paket ‘Fit for 55’ i rat u Ukrajini. “MOL znate kao vodeću naftno-geološku kompaniju u srednjoj i istočnoj Europi koja je započela svoju promjenu prema ekonomiji s niskom razinom ugljika’’, rekao je Horvath.

“Ovakva pozicija na tržištu daje nam poziciju u kojoj također možemo pružiti otpornost i rast kupcima. Svakako sve više gledamo kompetitivnost na području održivosti’’, kaže Horvath i dodaje da vjeruje kako bi obnovljivi vodik i biometan mogli bi biti ključni čimbenici za dekarbonizacije EU i istovremeno sigurnost opskrbe energijom..

“Po pitanju financijskog investiranja u idućih 5 do 6 godina u downstream ćemo investirati skoro tri milijarde američkih dolara u strateške projekte. Više od dvije trećine kapitalnih ulaganja planirano je dodijeliti projektima s niskim ugljičnim intenzitetom’’, najavio je Horvath.

U prezentaciji se dotaknuo se i Hrvatske za koju je naglasio kako je važno doći do usklađenosti transportnog sektora i u fokus staviti ugljičnu neutralnost. Biometan nije opasan plin u ovom smislu, naglasio je.

U Hrvatskoj trenutno nema proizvodnje biometana, a najavio je kako bi INA trebala biti jedan od prvih igrača na tržištu s vlastitom proizvodnjom biometana. Posebno jer raste potražnja za zelenim vodikom u Hrvatskoj, RRF podržava ekspanziju potražnje i INA ima za cilj proizvoditi zeleni vodik. 

Komentirajte prvi

Organizator
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner

New Report

Close