Hrvatska mora raditi na uspostavi novih plinskih dobavnih pravaca

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. listopad 2014. u 13:30
Photo: Zarko Basic/PIXSELL

Opskrba Hrvatske plinom je sigurna čak i kad bi izbila kriza u opskrbi Europe plinom iz Rusije.

Opskrba Hrvatske plinom je sigurna čak i kad bi za vrijeme ogrjevne sezone izbila kriza u opskrbi Europe plinom iz Rusije, rekao je danas ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak na energetskom forumu "Između tržišta i sigurnosti", u organizaciji Poslovnog dnevnika.

Dođe li do prekida isporuke iz Rusije, Hrvatska ima stabilnu situaciju čak i pri velikim temperaturnim minusima, kaže Vrdoljak.

Dugoročno, Hrvatska po njegovim riječima mora raditi na uspostavi novih plinskih dobavnih pravaca, kao što su Jonsko-jadranski naftovod IAP, LNG terminal i eksploatacija plina iz jadranskih i kopnenih nalazišta.

Što se tiče LNG terminala kazao je kako analize pokazuju da se taj pothvat trenutno ne bi isplatio privatnom ulagaču pa se stoga radi na tome da se stavi na listu projekata od strateškog interesa za Europsku uniju, što omogućuje sufinanciranje iz fondova EU-a. Na taj način, navodi Vrdoljak, gradnja LNG terminala postala bi isplativa.

Drugo važno pitanje u pogledu LNG terminala je pronalazak kupaca plina jer bi hrvatska potrošnja bila premala za njegove kapacitete, a u obzir treba uzeti i činjenicu da Hrvatska danas proizvodi 60 posto svojih potreba za plinom, kao i očekivane nove količine iz potencijalnih jadranskih nalazišta.

LNG stoga dolazi u obzir uz zakup dobrog dijela kapaciteta, kaže Vrdoljak.

Ujedno podsjeća da u ponedjeljak istječe prva runda natječaja za istraživanje i eksploataciju nafte i plina iz 29 jadranski blokova te očekuje znatan interes.

Naveo je kako se dokumentacija za njega izrađuje i da će biti na listi EK-a na kojoj su strateški projekti važni za EU.

Vrdoljak najavljuje da će Hrvatska omogućiti dvosmjerni plinski tok prema Mađarskoj, ali da nema razloga za žurbu bez novih količina plina koji bi se transportirao.

Komentirajući stanje na naftnom tržištu, Vrdoljak upozorava da su trgovačke marže možda poletjele previsoko paralelno s padom cijene sirovine na Mediteranu te da će država reagirati uhvati li ta praksa previše maha.

Tržište električne energije potpuno je otvoreno, a Hrvatska elektroprivreda ulazi u gradnju novih proizvodnih kapaciteta, kaže Vrdoljak.

U tom smislu na današnjoj konferenciji znakovita je bila prisutnost Hiroshia Tachigamia iz japanskog Marubenia, koji se u javnosti spominje kao kandidat za strateškog partnera u izgradnji novog bloka Termoelektrane Plomin.

Ministar Vrdoljak, u izjavi za novinare na odlasku s konferencije, rekao je da potpisivanje ugovora o partnerstvu s tim ili nekim drugim ponuđačem očekuje do kraja Vladina mandata, o čemu pregovaraju stručnjaci.

Komentirajte prvi

New Report

Close