Hrvatska kaska u liječenju biosimilarima

Autor: Marija Crnjak , 10. veljača 2020. u 21:59
Igor Haralović vodit će novu Radnu skupinu

Proizvođači lijekova pri HUP-a žele povećati korištenje biosličnih lijekova.

U okviru Udruge proizvođača lijekova Hrvatske udruge poslodavaca osnovana je Radna skupina za biosimilare koja okuplja gotovo sve proizvođače biosličnih lijekova prisutnih u Hrvatskoj, a za voditelja je izabran Igor Haralović, direktor Sandoza.

Kako su pojasnili iz HUP-a, cilj je unaprijediti zdravstvenu skrb i doprinijeti održivosti zdravstvenog sustava korištenjem potencijala biosličnih lijekova. Naime, za razliku od zemalja Europske unije, gdje su bioslični lijekovi izuzetno dobro prihvaćeni, u Hrvatskoj je njihova primjena znatno slabija.

Kako ističu u HUP-ovoj Radnoj skupini, najveći broj pacijenata u najrazvijenijim zemljama Europske unije liječi se upravo biosličnim lijekovima. Udio biosimilara u Norveškoj je preko 90 posto, u Njemačkoj preko 70 posto, dok je u Hrvatskoj za sada tek 28 posto.

Kako je poznato, biološki lijekovi napravili su revoluciju u liječenju brojnih teških i po život opasnih bolesti, poput karcinoma i imunoloških bolesti, a bioslični lijekovi su se pokazali kao jednako sigurna i učinkovita terapijska opcija kao i njihovi referentni biološki lijekovi.

Rezultati su se pokazali ne samo u kliničkim ispitivanjima već i nakon njihove primjene kroz dugi niz godina, odnosno, u stvarnoj kliničkoj praksi. “Osiguravanjem veće dostupnosti biosličnih lijekova hrvatskim pacijentima liječenje se omogućava većem broju pacijenata, ali se i pridonosi stabilnosti i dugoročnoj održivosti zdravstvenog sustava”, izjavio je Igor Haralović.

Komentirajte prvi

New Report

Close