‘Hrvatska je važan proizvođač, ali istodobno slabi potrošač biomase’

Autor: Darko Bičak , 18. travanj 2021. u 22:00
Potrebna politička podrška za veću potrošnju/DAMIR ŠPEHAR/PIXSELL

Potrebna politička podrška za veću potrošnju, poruka je međunarodne konferencije o biomasi.

Iako je hrvatska bogata drvom, za promociju lokalne potrošnje biomase potrebna je politička podrška, rečeno je na 11. Međunarodnoj energetskoj konferenciji o biomasi i obnovljivim izvorima energije koja se hibridno u petak održala u Zagrebu.

Christian Rakos, predsjednik World Bioenergy Association naglasio je tom prilikom da je Hrvatska važan proizvođač, ali istovremeno i slab potrošač biomase i, kako bismo to promijenili, potrebna je intervencija institucija. “WBA je posvećena promociji bioenergije na globalnoj razini.

Ona sad ima udio od 70 posto unutar statistika o korištenju obnovljivih izvora energije. Sada bioenergija ima važnu ulogu, ali vjerujem da će u budućnosti imati još i važniju, sukladno s naporima da dekarboniziramo naš energetski sustav.

U sljedećih 30 godina želimo postići nula neto emisija ugljika u Europi i to je vrlo ambiciozan, ali i pozitivan cilj, koji će nam omogućiti oslanjanje na naše vlastite izvore energije i da pokrenemo kružno gospodarstvo, radna mjesta i zapošljavanje”, kazao je Rakos.

Profesor Stjepan Posavec s zagrebačkog Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije naglasio je da je biomasa korisna, osobito u ruralnim područjima.

“Mi cijelo vrijeme govorimo da Hrvatska ima veliki potencijal za OIE, ali tu trebaju postojati ljudi koji će se udružiti, odnosno koji će imati interes za to.

Moramo pojednostavniti administrativne procedure. Također, moramo biti svjesni da postoji veliki lobi za plin, koji gura svoju energiju“, ističe prof. Posavec.

Komentirajte prvi

New Report

Close