Hrvatska je šesta naj destinacija Europljana za rano ljeto, a jedni gosti opet će biti hit

Autor: Marija Crnjak , 17. veljača 2022. u 06:33
Covid potvrde putnicima nisu toliko važne kao lani, a zasad ih najviše privlači odmor na plaži/GRGO JELAVIć/PIXSELL

Pravi čas za promotivne kampanje upućene neodlučnim turistima, koji su željni putovanja.

Iako su zbog i dalje aktualne pandemije i omikron varijante namjere Europljana za putovanja preko granica nešto niže nego tijekom prošlog ljeta, one su značajno veće nego prije godinu dana, zbog čega je perspektiva za turistički promet za rano ljeto vrlo optimistična.

Ove godine očekuju se dulja putovanja na kojima će se više trošiti, covid potvrde putnicima nisu toliko važne kao lani, a zasad putnike najviše privlači odmor na plaži, uz obalu, gdje će se prepustiti novim iskustvima i lokalnoj kulturi.

Hrvatska je pritom šesta najpopularnija turistička destinacija Europljana, iza tradicionalno vodećih Francuske i Španjolske, Italije, Njemačke te Grčke koja nas šiša za manje od jednog postotnog boda. A kad je hrvatski turizam u pitanju, najveći hit i ove sezone opet bi mogli biti turisti iz Poljske, kojima smo izbor broj jedan.

Rijetki napravili rezervacije
Rezultati su ovo najnovijeg istraživanja koju je za Europsku komisiju za putovanja tijekom prosinca napravila kuća Mindhause (Monitoring Sentiment for Domestic and Intra-European Travel – Wave 10), uz detaljnu analizu aktualnog sentimenta na vodećim emitivnim tržištima Europe.

Pokazalo se tako da su konkretne rezervacije u prosincu bile i dalje relativno niske, rani buking i dalje je spor. Iako 36 posto Europljana planira na neko putovanje u svibnju i lipnju, tek 17 posto ih je već napravilo rezervaciju.

Unatoč, tome, čak 61 posto ispitanika u ovom istraživanju optimistično je što se tiče putovanja u periodu do početka srpnja, s tim da se 50 posto putovanja u ovom periodu planira unutar Europe. Autori istraživanja stoga savjetuju da je pravi čas za promotivne kampanje upućene neodlučnim turistima, koji su željni putovanja.

Još jedan pozitivan trend je namjera putnika da ostanu dulje i troše više na odabranoj destinaciji. Sklonost putovanjima duljim od 10 noćenja raste za 38 posto u odnosu na prethodno istraživanje iz rujna, dok udio putnika koji planiraju potrošiti više od 2.000 eura raste za 31 posto, posebno među onima koji planiraju putovanje u svibnju ili lipnju 2022. godine.

Za 63 posto putnika odmor je glavni motivator za putovanje, iako i poslovni segment pokazuje napredak, po prvi put nakon jeseni 2020. U idućih nekoliko mjeseci, 15 posto ispitanika očekuje da će putovati kako bi sudjelovalo na sastanku, konferenciji ili nekom eventu.

Iako su Europljani željni putovanja, odgađaju proces rezervacije u nadi da će kasnije uživati u više slobode i mobilnosti, bez potreba za testiranjem i karantenom.

Planiranje putovanja se stoga opet produžuje, a okvir za rezervacije proširuje – tek 4 od 10 putnika odabralo je svoje odredište, ali još nije rezerviralo, dok je samo 19 posto djelomično rezerviralo prijevoz ili smještaj za svoje sljedeće putovanje.

Nijemci malo neodlučni
Hrvatska je u pet najpopularnijih destinacija za Poljake, Austrijance i Francuze, s tim da nas poljski turisti stavljaju na top poziciju, sa čak 10 posto ispitanih koji se spremaju u Hrvatsku do lipnja.

Čak 80 posto Poljaka spremno je za putovanja, 48 posto planira putovati van zemlje, visokih 47 posto putuje s obitelji, najviše ih ostaje od 4-9 dana, a najveći udio Poljaka planira potrošiti do 1000 eura na putovanju, dok više od petine Poljaka ima budžet od 1.500 do 2.500 eura.

Austrijancima smo u periodu do kraja lipnja na 4. mjestu po popularnosti, prije Grčke, dok nas Francuzi imaju na 5. mjestu. Još je 40 posto Nijemaca, a radi se o najvećem emitivnom tržištu ne samo za Hrvatsku, neodlučno hoće li putovati.

Među onima koji to planiraju više od četvrtine planira putovati unutar zemlje, a 50 posto će preko granice, najviše u Austriju i Španjolsku, a na petom mjestu im je Grčka. Samo 14 posto Nijemaca u prosincu je rezerviralo odmor.

Komentari (1)
Pogledajte sve

bit će dobra sezona….ako ne pukne u ukrajini jer onda će biti svega osim turizma…

New Report

Close