Hrvatska je odlično prošla unatoč velikom kašnjenju i dvjema opomenama, pet država dobilo milijunske kazne

Autor: Tanja Ivančić , 15. ožujak 2024. u 12:40
Foto: Unsplash/Ilustracija

Iako sud ima zadnju riječ oko kazne, novčana kazna ne smije biti viša od prijedloga Komisije.

Europski sud kaznio je Irsku, Latviju,Poljsku, Portugal i Sloveniju s ukupno 12,4 milijuna eura jer nisu ispunile rok za prijenos Europskog zakonika o elektroničkim komunikacijama (EECC) u svoja zakonodavstava do zadanog roka. Od ovih pet zemalja samo Poljska još uvijek nije dovršila  transpoziciju. Hrvatska je, pak, odlično prošla jer unatoč velikom kašnjenju i dvjema opomenama, naposljetku, nije  zaradila kaznu.

Irska je kažnjena s 4,5 milijuna eura,Latvija s 300.000 eura, Poljska s 4 milijuna eura plus 50.000 eura dnevno do završetka prijenosa, Portugal s 2,8 milijuna eura, a susjedna nam Slovenija s 800.000 eura. Komisija, naime, predlaže novčane kazne spram metodologije koja uzima u obzir sposobnost zemlje da je plati na temelju veličine njezina gospodarstva i stanovništva, kao i ozbiljnosti i trajanja prekršaja. Iako sud ima zadnju riječ oko kazne, novčana kazna ne smije biti viša od prijedloga Komisije.

Podsjetimo, zbog kašnjenja u transpoziciji direktive Komisija je tužila deset država članica sudu još u travnju 2022. nakon što su dobili dva upozorenja i to u veljači i rujnu 2021. Među njima je bila i Hrvatska. Ipak, Komisija je tijekom 2023. zatvorila slučajeve protiv Hrvatske, Litve, Slovačke, Španjolske i Švedske.

Zakonik inače predstavlja skup ažuriranih pravila za reguliranje telekomunikacijskog tržišta. Cilj mu je poticanje konkurencije te investicija u mreže nove generacije bilo mobilne ili fiksne. 

Inače, rok za prenošenje novih telekom pravila EU u nacionalna zakonodavstva bio je 21. prosinca 2020. godine.  Do tog trenutka postupak nisu bile završile čak 24 članice EU.  U RH je za to usklađenje bilo potrebno izmijeniti Zakon o elektroničkim komunikacijama, dok su se neka pravila iz Zakonika, bez obzira na prenošenje, primijenila izravno. Novi Zakon o elektroničkim komunikacijama u Hrvatskoj je stupio na snagu u srpnju 2022.

Komentirajte prvi

New Report

Close