Hrvatska je jedna od najvećih gubitnica u raspodjeli cjepiva unutar EU, od nas su lošije prošle samo dvije države

Autor: Poslovni.hr , 13. ožujak 2021. u 08:16
FOTO: REUTERS/File Photo

Iako su države članice dogovorile da raspodjela cjepiva ide po ključu u odnosu na broj stanovnika, što je jedino fer i ispravno, podaci pokazuju da se taj princip ne poštuje.

Hrvatska je jedna od najvećih gubitnica u raspodjeli cjepiva unutar Europske unije, odnosno jedna je od država koje su najviše zakinute po isporučenim dozama cjepiva u odnosu na broj stanovnika, od nje su lošije samo Latvija i Bugarska.

Izračuni dobro obaviještenih dužnosnika EU, koji su željeli ostati anonimni, pokazuju da bi Hrvatska u ovakvoj raspodjeli bila zakinuta za gotovo 150 tisuća doza cjepiva, a pravi rezultat nejednakosti vidjet će se u drugom kvartalu, objavio je Večernji list. Istovremeno, neke države itekako profitiraju od čudnog izračuna doza i dogovora unutar Upravljačkog odbora za cijepljenje, tijela koje je formirala Europska komisija kako bi im pomoglo.

Iako su države članice dogovorile da raspodjela cjepiva ide po ključu u odnosu na broj stanovnika, što je jedino fer i ispravno, podaci pokazuju da se taj princip ne poštuje. Hrvatska, čije stanovništvo čini 0,91 posto ukupnog stanovništva EU je do 9. ožujka dobila 394.170 doza, što je već negativan trend. Stopa isporuke za svaku državu u odnosu na broj stanovnika pokazuje da bi Hrvatska bila u minusu čak 27 posto, što bi – pretočeno u cjepivo – značilo 148.522 doza manje nego što joj pripada, kažu podaci koje su prikupili EU dužnosnici, a u koje je Večernji list imao uvid.

Najgore prolazi Latvija s negativnom stopom od 62 posto i manjkom od 158.946 doza, Bugarska s minusom od 59 posto i manjom od 545.281 doza, a zatim Hrvatska. S gornje strane ljestvice, među dobitnicima, nalazi se Malta koja je u plusu sa stopom od 155 posto, Njemačka s 11 posto i Danska s 10 posto. Na problem nejednakog tretmana i otklon od dogovora upozorio je jučer austrijski kancelar Sebastian Kurz, koji je direktno prstom upro u Upravljački odbor, nazvavši ga “bazarom u kojem se trguje cjepivima”.

Plenković: Do 1. svibnja trebali bi imati oko milijun doza cjepiva

Komentirajte prvi

New Report

Close