Hrvatska ispunila sve tehničke uvjete za Schengen

Autor: Tomislav Krasnec/VL , 22. listopad 2019. u 22:00
Pozitivna ocjena upravljanja vanjskim granicama/Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Pozivam sve države članice da brzo prime HR u punopravno članstvo, poručuje čelnik EK.

Europska komisija jučer je donijela odluku koja kaže da je Hrvatska ispunila tehničke kriterije za ulazak u schengensku zonu, a predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker pozvao je države članice da brzo prime Hrvatsku u punopravno članstvo tog bezgraničnog prostora unutar EU.

"Odajem priznanje Hrvatskoj za ustrajnost i napore koje je uložila kako bi ispunila sve kriterije za pristupanje schengenskom području. Dijeljenje postignuća Schengena mora biti naš zajednički cilj", izjavio je Juncker. Europski povjerenik za unutarnja pitanja Dimitris Avramopoulos kazao je da je RH poduzela mjere kako bi osigurala ispunjavanje potrebnih uvjeta.

"Kad postane punopravna članica schengenskog područja, pridonosit će njegovu daljnjem jačanju i osiguravanju bolje zaštite granica EU", rekao je Avramopoulos. Najvažnije je, dodaje, vidjeti ishod rasprave, a ishod je takav da je EK potvrdila prolazak Hrvatske na tehničkoj evaluaciji. Neovisni europski stručnjaci provjeravali su na terenu, od lipnja 2016. do svibnja 2019. kako Hrvatska primjenjuje schengenske standarde u nizu područja (zaštita podataka, policijska suradnja, zajednička vizna politika, politika vraćanja, Schengenski informacijski sustav – SIS…).

Sad je konačno Komisija potvrdila da je Hrvatska poduzela potrebno i u području upravljanja vanjskim granicama, oko čega je bilo najviše poteškoća (nadzor granice s BiH, nabavka tehničke opreme za nadzor…). Iz Komisije sada naglašavaju kako Hrvatska treba nastaviti s radom kako bi osigurala dosljednu primjenu svih mjera u tom području. Ali sada je Komisijin prijedlog ulaska Hrvatske u Schengen dovršen, usvojen i šalje se u Vijeće EU, gdje članice odlučuju hoće li i kad zaista primiti Hrvatsku. 

Komentirajte prvi

New Report

Close