Hrvatska ima dva važna problema koja zahtijevaju prioritetno rješavanje s Amerikancima

Autor: Poslovni.hr , 19. siječanj 2021. u 11:01
FOTO: REUTERS

Iz HGK podsjećaju i da će se na inauguraciji novog američkog predsjednika točiti vina iz Hrvatske, točnije pelješki dingač i zinfandel, a što je samo kulminacija višegodišnjih trendova uspješnog izvoza i promocije naših vina na američkom tržištu koje nije narušila ni korona kriza.

Promjena vlasti u SAD-u mogla bi dati dodatan poticaj gospodarskim odnosima Hrvatske i SAD-a, a zasad je najprioritetnije rješavanje problema dvostrukog oporezivanja te ukidanje viza za hrvatske državljane, priopćili su iz Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Iz HGK-a navode kako hrvatski izvoz u SAD solidno i konstantno raste, kao i da bi promjena vlasti u jednoj od najjačih svjetskih ekonomija mogla dati dodatan vjetar u leđa gospodarskim odnosima.

U 2019. ukupna trgovinska razmjena Hrvatske s Amerikom iznosila je 649 milijuna američkih dolara, a od toga je 461 milijun bio naš izvoz (14 posto više nego u 2018. godini). U prvih devet mjeseci 2020. iznos izvoza roba u SAD dosegao je gotovo 370 milijuna američkih dolara, što je povećanje od skoro tri posto u odnosu na isto razdoblje godinu ranije.

Potpredsjednik HGK za međunarodne poslove Ivan Barbarić vjeruje da će gospodarska i trgovinska politika nove administracije predsjednika Joea Bidena promijeniti trenutni smjer, i to natrag prema procesu ekonomske globalizacije, suradnje s međunarodnim organizacijama i eventualnom uključivanju u neke nove/stare trgovinske sporazume.

“Moglo bi se popraviti i trenutno oslabljeno strateško partnerstvo Washingtona i EU, s nadom da će nova administracija omogućiti stabilnost i predvidljivost odnosa i trgovine EU-a i SAD-a. To bi u konačnici svakako koristilo i Hrvatskoj, odnosno našim tvrtkama koje međunarodno posluju“, istaknuo je Barbarić, dodavši kako je dvostruko oporezivanje jedno od gorućih problema ekonomskih odnosa između Hrvatske i SAD-a.

Naime, kako je naveo, hrvatske tvrtke u SAD izvoze i značajan broj usluga, tijekom devet mjeseci 2020. ostvareno je prihoda od usluga u iznosu 152 milijuna eura, a upravo će tvrtkama koje izvoze usluge najviše pomoći potpisivanje Sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

“Vjerujemo da će i nova američka administracija uvidjeti važnost ovog ugovora i čim prije ga potpisati“, naglasio je Barbarić.

Aktualna tema je i ukidanje viza za hrvatske državljane, a Komora je i na rješavanju tog problema surađivala s Veleposlanstvom SAD-a u Hrvatskoj. Prema zadnjim neslužbenim informacijama Hrvatska je zadovoljila sve uvjete pa bi vize uskoro mogle biti ukinute.

Primjer kvalitetne gospodarske i političke suradnje, ističu u HGK-u, je LNG terminal na Krku koji je s početkom godine pušten u komercijalni rad. Riječ je o projektu od velike strateške i geopolitičke važnosti za Hrvatsku i EU jer se uvozom američkog plina smanjuje ovisnosti europskih potrošača o ruskom plinu, odnosno diversificiraju izvori dobave energenata. Novoizabrani predsjednik Biden već je najavio povratak SAD-a u Pariški sporazum, što znači i veću mogućnost američkih investicija područje energetike, a tu bi svoju šansu trebale tražiti i domaće tvrtke.

Iz HGK podsjećaju i da će se na inauguraciji novog američkog predsjednika točiti vina iz Hrvatske, točnije pelješki dingač i zinfandel, a što je samo kulminacija višegodišnjih trendova uspješnog izvoza i promocije naših vina na američkom tržištu koje nije narušila ni korona kriza.

Izvoz vina nam raste po stopi od 10 do 15 posto godišnje, a prema podacima za prvih deset mjeseci 2020. dosegao je iznos od 860.000 dolara, odnosno zadržao se na razinama iz 2019. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close