Zeleno gospodarstvo
Nove smjernice EU

Hrvatska i Španjolska prve u EU smanjile poduzetnicima naknade za OIE

Usvojena odluka o naknadi za OIE i visokoučinkovitu kogeneraciju i kriteriji za umanjenje.

Ivana Belić
27. travanj 2023. u 22:00
Na Poslovna TV-u u emisiji Zeleno gospodarstvo Ozren Fućak i Ina Volmut iz HROTE-a govorili su o promjenama u plaćanju naknada za obnovljive izvore energije/PD

Ozren Fućak, voditelj projekata HROTE-a (Hrvatski operater tržišta energije), i Ina Volmut, voditeljica poslovnih komunikacija HROTE-a u emisiji na Poslovna TV-u govorili su o važnosti i utjecaju novih zakonskih akata na poslovanje poduzetnika.

Nedavno je usvojena Uredba o kriterijima za plaćanje umanjene naknade za obnovljive izvore energije i visokučinkovitu kogeneraciju (OIEiK) i Odluka o naknadi za obnovljive izvore energije i visokoučinkovitu kogeneraciju. Sadržaj Uredbe odnosi se na način provođenja akta, odnosno umanjenja, dok se Odluka odnosi na iznos umanjenja naknade koju poduzetnici plaćaju.

“Navedeni zakonski akti propisani su kao nadogradnja prethodno postojećim aktima, objavljenima 2020. godine, s pravima primjene do isteka 2021. godine, a sukladno odluci Europske komisije.

Putem prethodne Uredbe utvrđena su prava poduzetnika koji pripadaju djelatnostima taksativno navedenima u Uredbi i prepoznati su kao električno-intenzivna industrija da podnesu zahtjev i ostvare pravo na umanjenje, ovisno o postignutom električnom intenzitetu. Poduzetnici su pritom smještani u tri razreda: 40, 60 i 75 posto umanjenja ukupnog iznosa naknade”, pojasnio je Fućak.

500

MWh novi je, niži, prag godišnje potrošnje električne energije za poduzetnike koji imaju pravo na umanjenje

Nagrađivanje učinkovitosti
Unatoč nepostojanju univerzalnog pristupa i smjernica primjenjivih na sve države Europske unije, Fućek je istaknuo da je Hrvatska zajedno sa Španjolskom prva, koja je dobila odobrenje za umanjenje naknade na ovaj način, sukladno novim smjernicama koje su stupile na snagu 2022. godine. Uz Hrvatsku i Španjosku, Slovačka i Estonija trenutno rade na usklađivanju vlastitih smjernica spram novih iz 2022. godine, a slični principi državnih potpora prisutni su i u Sloveniji, te Saveznoj Republici Njemačkoj.

“Donošenjem ovih zakonskih akata umanjuje se prihodovna strana HROTE-a. Naime, u sklopu Uredbe utvrđeno je kako poduzetnici koji podnose zahtjev moraju dokazati stopu vlastite energetske učinkovitosti, što nije bilo navedeno u sklopu prethodne Uredbe. Ulaznica u sustav poticanja na ovaj način mora biti da je svaki poduzetnik poduzeo određene mjere, odnosno da ima energetski pregled, i da u sustavu evaluacije provjeravamo je li on zaista energetski učinkovit. Ovim putem energetsku učinkovitost i nagrađujemo”, istaknuo je Fućak.

Ina Volmut osvrnula se pitanje konkurentnosti i učinkovitosti. “Postoje različiti mehanizmi kojima države pokušavaju motivirati poduzetništvo, ali i fizičke osobe, da se što odgovornije i što racionalnije ponašaju u odnosu na energiju kojom raspolažu.

Ponekad je to umanjenje naknade, kao što je naša tema, a ponekad su to različita davanja za prilagodbu poslovanju koje bi trebalo doprinijeti energetski učinkovitijem poslovanju. Konkurentan se može biti, uz principe kružnog gospodarstva. Zelena tranzicija proces je kojem nema alternative, te se radi isključivo o pitanju vremena i troškova procesa prilagodbe na nove smjernice i paradigme, odnosno na promjenu razmišljanja”, smatra Ina Volmut.

U budućnosti se oboje nadaju još većem jačanju putem razvoja modela za poticanje proizvodnje električne energije iz energenata nove generacije poput vodika, biometana. Uz to, HROTE je ove godine spreman uključiti nove projekte u svoju EkoBG grupu, koji prethodno posjeduju energetska odobrenja i zadovoljavaju sve uvjete za ostvarivanjm tržišne premije ili zajamčene otkupne cijene.

Poticanje proizvođača
U prethodnom razdoblju u ovom projektu sudjelovalo 60 do 70 poduzetnika, dok se danas očekuje do 200-tinjak korisnika/poduzetnika. Razliku u količini korisnika Fućak pripisuje sniženom pragu potrošnje energije, koji je s prethodnih 1000 MWh smanjen na 500 MWh, uz ispunjene ostalih uvjete natječaja. Povrh toga, navodi kako se najveći broj korisnika javlja iz drvno prerađivačke i metalne industrije te iz industrije stakla i plastike, te je ona kao takva prepoznata na razini Europske unije.

Republika Hrvatska je prema službenim podacima iz siječnja 2023. godine, a koji se odnose na 2021. godinu, uključujući proizvodnju velikih hidroelektrana, iz obnovljivih izvora proizvela oko 71 posto proizvedene energije, odnosno desetak TWh.

Kada se govori o potrošnji, iz obnovljivih izvora proizlazi oko 60 posto ukupno proizvedene energije. U sklopu EkoBG grupe povlaštenih proizvođača, koje HROTE potiče kroz sustav poticaja, doprinosi se s otprilike 25 posto na razini proizvodnje i otprilike 21 posto na razini potrošnje.

Fućak je potvrdio i kako se u pripremi nalazi Uredba o poticanju proizvodnje električne energije, kao i to da se Pravila o priključenju opratora sustava nalaze u postupku odobrenju kod HERA-e. “HROTE će i u budućem razdoblju podupirati proizvođače obnovljivih izvora energije”, zaključio je Fućak.

New Report

Close