Hrvatska drži 3,5% globalnog kruzinga

Autor: Marija Crnjak , 26. prosinac 2019. u 22:00
Foto: Shutterstock

Industrija nastavlja uzlazni niz od zadnjih desetak godina, no ne bez velikih ulaganja, prvenstveno u zaštitu okoliša.

Globalna kruzing industrija u ovoj godini trebala bi dostići brojku od 30 milijuna putnika, a u 2020. godini očekuje se 32 milijuna putnika na ukupno 279 brodova, od toga 19 novih.

Kruzing tako nastavlja uzlazni niz od zadnjih desetak godina, no ne bez velikih ulaganja, prvenstveno u zaštitu okoliša. Kako se ističe u novom izvješću o kruzing trendovima za 2020. godinu svjetskog udruženja kruzera CLIA, čijih 55 članica pokriva oko 95 posto svjetskog tržišta, kompanije su uložile 22 milijarde dolara u energetski učinkovite brodove.

Cilj im je smanjiti emisiju ugljika za 40 posto do 2030. godine u odnosu na 2008. a uz to se radi i na svim drugim mjerama zaštite okoliša.  Naime, kako ne bi izgubila uzlaznu putanju i već narušen ugled zagađivača okoliša, posljednjih godina kruzing industrija bila je prisiljena na transformaciju, kako u pogledu okoliša tako i prilagodbi mlađim, modernim generacijama putnika. 

Tako se sve više nude studio kabine, ukidaju se omražene naknade za solo putnike za koje se uvode brojne nove aktivnosti, a sve više kompanija nudi mikroputovanja od tri do pet dana. Rezultat je da je u dvije godine porastao pozitivan stav prema kružnim putovanjima, za više od 66 posto kod pripadnika generacije X te za 71 posto kod milenijaca. Usto, čak 65 posto putnika dulje se zadržava u mjestima ukrcaja ili iskrcaja.  Po broju putnika, u Hrvatskoj se ove godine realiziralo oko 3,5 posto globalnog kruzing prometa.

Prema podacima DZS-a, do kraja listopada u hrvatske morske luke uplovila su 72 strana broda, s ostvarena 672 putovanja. Na tim brodovima bilo je nešto više od milijun putnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close