Hrvatska dobila prvu svjetsku akreditaciju za medicinski turizam, ovo otvara velika vrata

Autor: Marija Crnjak , 20. siječanj 2023. u 14:32
FOTO: Pixabay

Prestižan certifikat „Gold Seal of Approval®”dodijeljuje vodeća svjetska akreditacijska institucija Joint Commission International (JCI).

Specijalna bolnica Sveta Katarina prva je zdravstvena ustanova u Hrvatskoj koja je dobila prestižan certifikat „Gold Seal of Approval®”od vodeće svjetske akreditacijske institucije u području zdravstva Joint Commission International (JCI). To im otvara put prema američkom tržištu, podiže konkurentnost hrvatskog zdravstvenog sustava, te ujedno može poslužiti kao motivacija drugim igračima u medicinskom turizmu, istaknuli su danas na konferenciji za novinare u Sv. Katarini, na kojoj je bila i ministrica turizma Nikolina Brnjac.

Kako je pojasnio Igor Borić, ravnatelj Specijalne bolnice Sv. Katarina, ovim je Sv. Katarina postala prva hrvatska zdravstvena institucija koju je JCI akreditirao i utvrdio da radi sukladno najizvrsnijim svjetskim zdravstvenim standardima, kako u pružanju zdravstvene skrbi tako i području sigurnosti pacijenata što uključuje prevenciju, rano otkrivanje, otklanjanje i unapređenje zaštite od neželjenih događaja tijekom procesa zdravstvene skrbi. JCI akreditacija predstavlja najviši akreditacijski standard u zdravstvu, iznimno je zahtjevna, proces evaluacije je višegodišnji, a imaju je vodeće svjetske zdravstvene institucije uključujući Mayo Clinic i Cleveland Clinic.

Svi nositelji, uključujući S. Katarinu, certifikat dobivaju na 3 godine, nakon čega slijedi ponovna akreditacija.

“Ova akreditacija ujedno znači da će svi američki državljani koji koriste usluge naše bolnice imati pravo nadokade troškova od svog američkog osiguravatelja, što je značajan korak na koji se ne usuđuju mnoge veće ustanove u europskim zemljama, dijelom i stoga što je poznato ako ne prođete akreditaciju. Ovaj postupak uključuje jako puno sudionika, truda i ulaganja, i u njemu se uspoređujemo s najuspješnijima u svijetu”, kazao je Dragan Primorac, predsjednik Upravnog vijeća bolnice, istaknuvši da ova akreditacija otvara vrata i drugim institucijama u Hrvatskoj da krenu istim putem.

Ministrica Nikolina Brnjac podsjetila je da je zdravstveni turizam značajna komponenta u novoj strategiji turizma, ali i programu financiranja projekata iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost. Jadranka Primorac potvrdila nam je da i Sv. Katarina ima projekte koji se mogu prijaviti za saredstva iz NPOO-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close