Hrvatska br. 1 za razvoj pustolovnog turizma

Autor: Marija Crnjak , 02. listopad 2016. u 22:00
Svjetsko Udruženje pustolovnog turizma kaže da smo prvi u regiji istočne Europe i središnje Azije, iza su Turska, Armenija i Kazahstan/B. Ščitar/VL/PIXSELL

Kvalitetu je ova kategorija gostiju spremna dobro platiti, znatno više nego usluge u masovnom turizmu.

Svjetsko Udruženje pustolovnog turizma (Adventure Travel Trade Association, ATTA) u godišnjem izvješću proglasilo je Hrvatsku vodećom destinacijom za razvoj pustolovnoga turizma u regiji koja obuhvaća istočnu Europu i središnju Aziju.  

Hrvatska je zauzela takvu poziciju zahvaljujući velikim resursima za razvoj pustolovnog turizma, na temelju kojih se mogu razvijati brojne  aktivnosti na otvorenom, od promatranja ptica, planinarenja, raftinga, penjanja po stijenama do špiljarenja i paraglajdinga. ATTA je vodeće Udruženje koje u svom sastavu ima oko tisuću agencija, turističkih zajednica i investitora u pustolovnom turizmu, a uz Hrvatsku turističku zajednicu u članstvu je i desetak hrvatskih turističkih agencija. 

 

263mlrd.

dolara vrijedi svjetsko tržište pustolovnog turizma

Šansa za male poduzetnike
Prema ocjeni Udruženja, od razvijenih tržišta pustolovnog turizma najbolje resurse ima Island, a Češka zauzima prvo mjesto po razvijenosti tržišta pustolovnog turizma među zemljama u razvoju.  U navedenoj regiji iza Hrvatske su Turska, Armenija i Kazahstan. Inače, ovo je prvi put da je ATTA u svoj godišnji Indeks razvijenosti pustolovnog turizma (ATDI) uvrstila i navedeni pregled po regijama, koji je Hrvatsku stavio u fokus za razmatranje investitorima i agencijama u ovom brzorastućem segmentu turizma.

Svjetsko tržište pustolovnih putovanja, koje uključuje aktivnosti na otvorenom, obilazak kulturnih i prirodnih atrakcija, teško je oko 263 milijarde dolara, a između 2009. i 2012. godine imalo je rast od 65 posto. Za usporedbu, navodi se u izvješću ATTA-e, tržište kružnih putovanja vrijedno je oko 120 milijardi dolara. Nije poznato koliko vrijedi hrvatsko tržište pustolovnog turizma, a najrazvijenije niše su cikloturizam, brdsko pješačenja, rafting i kajakarenje na moru. "Pustolovni turizam šansa je za malo poduzetništvo i samozapošljavanje te regionalni razvoj, ali i prilika za produljenje sezone, ističe Željko Kelemen, vlasnik agencije Huck Finn koja je na tržištu gotovo 20 godina. 

Na domaćem tržištu nered 
Zatekli smo ga na Mljetu s grupom gostiju iz Australije, Južnoafričke Republike i Velike Britanije. Tura je kombinacija jedrenja, bicikliranja, kajakarenja na moru, a posjećuju se slabo naseljene destinacije, domaćinstva s lokalno uzgojenom hranom, svježe ulovljenom ribom… "Na hrvatskom tržištu još vlada nered i svatko misli da može ovo raditi i uzeti poticaje koji se nude, no razvoj interneta omogućio je da gosti prepoznaju kvalitetu, što su spremni i dobro platiti, znatno više nego usluge u masovnom turizmu", kaže Željko Kelemen.

Komentirajte prvi

New Report

Close