Hrvatima izvan Hrvatske dodijeljeno 800 tisuća eura, novac dobili i povratnici

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. lipanj 2023. u 12:12
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske dodijelio je 800 tisuća eura za 213 projekata/programa od interesa za Hrvate izvan Hrvatske za ovu godinu i 57 jednokratnih potpora ugroženim pojedincima i povratnicima u Hrvatsku.

Iznosi za projekte kreću se od 650 eura, koliko je dobilo Češko-hrvatsko društvo iz Praga za predavanje o poznatim Hrvatima koji su živjeli i radili u Češkoj, do 16.000 eura, po koliko su dobila tri korisnika. Riječ je o bućarskom klubu “Brđanin 1926” iz Tivta za projekt Tivatske bućarske olimpijade, Hrvatskom nacionalnom vijeću u Srbiji iz Subotice za projekt “Pupils boom” te Viteškom alkarskom društvu Sinj iz Sinja za Dane alke u Badenu i Beču.

Po 12.000 eura dobili su Družba kćeri milosrđa TSR sv. Franje iz Subotice za izgradnju i opremanje tamošnjeg vrtića “Marije Petković – Sunčica” i Sveučilište u Zadru za projekt Metodičko oblikovanje nastavnih sadržaja za australske subotnje škole.

Za monografiju Povijest i kultura Hrvata u Mađarskoj, Hrvatska državna samouprava iz Budimpešte dobila je 10.000 eura, a Hrvatsko-argentinski kulturni centar iz Zagreba 9000 eura za projekt Hrvatsko pamćenje i kulinarski identitet.

Većina ostalih projekata, najčešće je dobila potpore između 2000 i 4000 eura, ti su projekti mahom namijenjeni obrazovanju, kulturi, čuvanju baštine.

Socijalno ugroženim pojedincima, Hrvatima koji žive na Kosovu, u Srbiji, BiH, u Republici Srpskoj, Peruu, te Hrvatima povratnicima, Ured je dodijelio 57 jednokratnih potpora u iznosu od 300 do 3000 eura.

Ured za Hrvate prošle je godine, u dva navrata, dodijelio po pet milijuna kuna za posebne potrebe i projekte od interesa za Hrvate izvan Hrvatske, potporu je dobilo gotovo 400 projekata.

Komentirajte prvi

New Report

Close