Hrvati otkrili kavijar sa njive, a potražnja za ovom namirnicom je u stalnom porastu

Autor: Poslovni.hr , 03. listopad 2016. u 13:26
Foto: Thinkstock

Dok seljaci svake godine kukaju zbog cijena pšenice, vrijednost prinosa batata na jednom hektaru bude koliko jednog proizvođača pšenice na 30 hektara.

Vrijeme je batata ili slatkog krumpira. Ta visokovrijedna namirnica nema baš nikakve veze s krumpirom cijena niti cijena mu nije slična. Naime, batat je čak pet puta skuplji od 'običnog' krumpira a u trgovačkim centrima kilogram se plaća i 20 kuna, ali to očito nije prepreka jer potražnja za njom u Hrvatskoj raste po stopi od 20 posto godišnje.

Analiza Agronomskog fakulteta još je prije nekoliko godina pokazala da bi proizvodnja batata, koja je uglavnom rezervirana za tople tropske krajeve, u Hrvatskoj bila isplativa u Međimurju, Podravini, istočnoj i zapadnoj Slavoniji, Prigorju, Moslavini… 

Iako su joj najdraža glinasto-pjeskovita tla, ne treba zanemariti ni cijelo hrvatsko priobalje i otoke., piše b92.

Ulaganja u proizvodnju su velika. 50 do 60 tisuća kuna po hektaru.

Dok seljaci svake godine kukaju zbog cijena pšenice, vrijednost prinosa batata na jednom hektaru bude koliko jednog proizvođača pšenice na 30 hektara. 

Na 20.000 sadnica/ha, ukupno se dobije 20 tona prve klase. Nakon pobiranja batat se prirodno konzervira 5-6 dana na 35⁰C, nakon čega će trajati 8-9 mjeseci. Najtraženija je i najslađa sorta narančasta, a najkvalitetnija ljubičasta koja ukusom podsjeća na kesten.

Komentirajte prvi

New Report

Close