Hrvati navalili na gotovinske kredite: ‘Tek sad očekujemo pravi boom’

Autor: Poslovni.hr , 12. prosinac 2021. u 09:51
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Erste banka je u studenom ove godine plasirala 20 posto više gotovinskih kredita u odnosu na isti mjesec lani, potvrdili su iz ove, treće po veličini banke na hrvatskom tržištu.

Ovaj snažan skok govori u prilog sve jačoj potražnji građana za nenamjenskim gotovinskim kreditima, o čemu je nedavno govorila i Hrvatska narodna banka, a u kontekstu očekivanja pojačanog doprinosa osobne potrošnje rastu BDP-a i u zadnjem kvartalu 2021.

Isto tako, može ukazivati na rast potrošačkog optimizma u studenom ove godine u odnosu na isti mjesec lani. Pojačanoj potražnji banke su odlučile i dodatno izaći ususret pa gotovo da nema banke koja u svojim promotivnim kampanjama i na web stranicama u prvi plan ne ističe upravo ovaj kreditni proizvod.

Dijelom je to i očekivano za predblagdansko razdoblje povećanje potrošnje, no kako su vremena neobična, i inače uobičajeni trendovi pozorno se prate.

Banke nas ovih dana uistinu bombardiraju reklamama o “povoljnoj i brzo dostupnoj gotovini”, s kamatama koje za ovu vrstu proizvoda zaista nikad nisu bile niže, ali su i dalje na razinama koje bankama ovaj proizvod čine isplativim, čak i u uvjetima rastuće inflacije te se kreću od oko 4 do 7 posto, piše Novi list.

Uz to što neki pojačano troše gotovinu koju su uštedjeli u vrijeme lockdowna, neki građani podižu i nenamjenske kredite kojima se kupuje sve i svašta – razna roba široke potrošnje, ali vjerojatno i krpa kućni budžet u uvjetima sve viših cijena.

Dio banaka je potvrdio da građani, kad su gotovinski krediti u pitanju, i dalje pojačano traže kune, unatoč činjenici da se euro vjerojatno uvodi početkom 2023. Doduše, ročnost “gotovinaca” je naravno kraća od npr. stambenih kredita, no i oni se odobravaju na rok dulji od godine dana.

Ispada da gotovinski krediti, koji i dalje rastu sporije od stambenih (uslijed državnih poticaja i ulaganja u nekretnine), očito prema kraju godine ubrzavaju, a banke tek očekuju njihov »boom« u prosincu.

I u Privrednoj banci Zagreb su potvrdili da u proteklom periodu bilježe kontinuirani interes za gotovinskim kreditima, te da »uglavnom prevladavaju kunski krediti«. U OTP banci kažu da kontinuirano bilježe pozitivne trendove u gotovinskim kreditima, a u zadnjem kvartalu i blagi porast potražnje što je, vele, i očekivano za ovo doba godine, te s obzirom na pandemiju i njen utjecaj na osobnu potrošnju.

U valutnoj strukturi i dalje su najzastupljeniji kunski kredit, kaže OTP. RBA bilježi porast nenamjenskih kredita građanima tijekom cijele 2021.

Kažu da je potražnja za kunskim kreditima uobičajeno veća u odnosu na kredite uz valutnu klauzulu u eurima, no u zadnjem kvartalu se bilježi porast nenamjenskih kredita uz klauzulu u eurima.

U Addiko banci kažu da je “potrošačima kraj godine standardno usmjeren na potrošnju, poklone i obitelj, a manje na rješavanje financiranja i planiranje investicija, tako da je potražnja za kreditima sezonski najslabija u odnosu na ostatak godine”.

Komentirajte prvi

New Report

Close