HRT tužio dvoje ljudi koji nisu plaćali pristojbu. Izgubio je

Autor: Poslovni.hr , 31. kolovoz 2023. u 08:13
Foto: Igor Soban/PIXSELL

HRT ima pravo pokrenuti prekršajni postupak protiv građana koji ne prijavi televizor HRT-u 30 dana nakon što ga je kupio.

Hrvatska radiotelevizija izgubila je dvije tužbe na sudovima nakon što su optužili muškarca iz Vodnjana i ženu iz Zagreba da su u kući posjedovali TV-prijemnik koji im nisu prijavili, piše Telegram.

U slučaju muškarca iz Vodnjana, HRT u tužbi navodi kako je njihov kontrolor 19. kolovoza prošle godine, na temelju “neposrednog opažanja”, utvrdio da optuženi muškarac nije prijavio televizor te da je time prekršio Zakon o HRT-u. Zbog toga su mu odrezali kaznu od 130 eura, kojom se kažnjava svatko tko nije prijavio, ili se koristi odjavljenim televizorom.

Nisu imali dokaz kad je TV kupljen

Naime, HRT ima pravo pokrenuti prekršajni postupak protiv građana koji ne prijavi televizor HRT-u 30 dana nakon što ga je kupio. Taj rok propisan je Zakonom o HRT-u, no inspektori najčešće ne uspijevaju doći do dokaza kada je TV prijemnik kupljen. Zato se u postupcima ne može ni izračunati zakonski rok za prijavu.

Upravo je to razlog zbog kojeg je sud oslobodio optuženog muškarca iz Vodnjana. Zaključili su da u optužnom prijedlogu nije vidljivo vrijeme počinjenja prekršaja, već je samo bio naveden datum HRT-ove kontrole. Odnosno, HRT nije uspio dokazati kada je televizor kupljen.

Isti scenarij HRT-u se dogodio u slučaju žene iz Zagreba. I nju su sudski gonili zbog iste stvari, tereteći je da je njihov kontrolor 19. svibnja 2021. utvrdio da nije prijavila prijemnik, a sud ju je također oslobodio optužbe jer nije bilo dokaza kada je TV uređaj kupljen.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Bio sam prisiljen svoj dragi Tv staviti na tavan . Kroz koju godinu nadam se da će vrijediti duplo

New Report

Close