Čelništvo HRT-a traži povećanje pristojbe: ’80 kuna nam nije dosta, plaće su kod nas ispodprosječne’

Autor: Poslovni.hr , 22. rujan 2022. u 08:14
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Čelništvo Hrvatske radiotelevizije tražit će od zakonodavca promjenu zakonskih okvira ne bi li se povećala RTV pristojba i nakon deset godina postojanosti bila viša od 80 kuna.

Iskristaliziralo se to jučer na sjednici Programskog vijeća HRT-a, potrebu da se povisi pristojba natuknuo je pa elaborirao glavni ravnatelj HRT-a Robert Šveb, a podršku tome redom su dali i članovi Programskog vijeća pa i oni koji nisu uvjereni da će politika tome dati zeleno svjetlo jer o tome odlučuju zastupnici Hrvatskog sabora, piše Novi list.

– Usprkos teškom periodu HRT je uspio održati stabilnost prihoda od pristojbe kao temeljnog izvora financiranja javne djelatnosti HRT-a, a koja je zadržana već desetu godinu za redom na visini od 80 kuna, rekao je Šveb.

Kazao je on da je rezultat poslovanja u 2021. pozitivan i iznosi 27,5 milijuna kuna dobiti. HRT je ostvario 62 milijuna kuna gubitka od javne djelatnosti i 90 milijuna kuna dobitka od komercijalne djelatnosti. Za potrebe financiranja novih investicijskih projekata HRT se u studenom zadužio za još 80 milijuna kuna. Zaduženje prema bankama zadnjim danom prošle godine iznosi 250 milijuna kuna, kao i godinu dana prije.

– Međutim za to će trebati ozbiljna rekonstrukcija ne samo poslovanja i organizacije, nego i zakonskih okvira. Namjerno sam naglasio da je HRT usprkos zadržavanju razine prihoda na desetogodišnjoj identičnoj razini uspio poslovnu godinu završiti s pozitivnim poslovanjem. U ovoj godini se nalazimo u sasvim drugačijoj situaciji, a to je da smo se dolaskom novog tima i prestankom ograničenja vezanih uz pandemiju maksimalno potrudili pokrenuti proizvodnju na svim mogućim razinama. Krenula je nova shema, mislim da možemo biti ponosni na unapređenja, ali rezultat u financijskom smislu neće više biti tako pozitivan kako je bio prethodnih godina. Godine pred nama donose nove izazove, poskupljenja, inflaciju, plaće na HRT-u su ionako ispod državnog prosjeka. S razinom pristojbe koju imamo ostat ćemo u istim gabaritima financijskog plana što znači da će u budućnosti biti velik problem financirati i program i ostale stvari. Pred nama je period kad moramo tražiti nova zakonska rješenja i pronaći interne snage da kapacitete koje imamo iskoristimo na bolji i efikasniji način s naglaskom na kvalitetu programa, poručio je Šveb.

Složili su se vijećnici i da su plaće na HRT-u ispodprosječne.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Sve  što  funkcionira   na toj televiziji …su  ODVJETNICI  -. OPUNOMOĆENICI …koji

utužuju  HRT  pretplatu…!

Ko da je vojna tajna ….uz mjere neviđene strogoće privatnosti  …dobila sam na email

SPISAK …neplaćenih mjeseci HRT  pretplate …za koju su se prijetili ovrhom..

Od tih mjeseci iz 2021. godine, koji su očito preskočeni u plaćanju prošla je cijela

vječnost….pa, kaj ste čekali do sad ???…jedva smo se dogovorili.

Poručujem čelništvu HRT-a da im to neće biti dobar potez ako povećaju pristojbu. Program im je negledljiv, osim par putopisnih emisija. Može se samo smanjiti pristojba. Također neka prestanu snimati smećarske sapunice i negledljive filmove na koje odlazi velik novac nas pretplatnika. Dosta stare slave, neka daju šanse novim snagama, mladim ljudima koji bi snimili bolje filmove od Ogreste, Hribara da ne spominjem Vrdoljaka koji je uposlio cijelu familiju na nepodnošljivo glupoj seriji. Dakle, treba se sabrati i izbaciti uljeze iz HRT-a. Ne petljati s pristojbom.

New Report

Close