HRT planira udvostručiti iznos za nabavu djela od neovisnih proizvođača

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. travanj 2014. u 15:00
Photo: Borna Filic/PIXSEL

Glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman najavio je danas da bi za dvije godine taj javni RTV servis trebao udvostručiti iznos sredstava namijenjen za otkup djela od neovisnih proizvođača.

 Glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman najavio je danas da bi za dvije godine taj javni RTV servis trebao udvostručiti iznos sredstava namijenjen za otkup djela od neovisnih proizvođača.

"HRT bi za dvije godine, zahvaljujući povećanim ulaganjima u program, trebao udvostručiti i iznos sredstava namijenjena za otkup djela od neovisnih proizvođača", rekao je Radman na sjednici Programskog vijeća HRT-a.

Istaknuo je i da je povećanje ulaganja u program jedan od ciljeva restrukturiranja HRT-a. Programsko vijeće na sjednici je raspravljalo o izvještaju o odabiru i nabavi programskih sadržaja od neovisnih proizvođača za potrebe HRT-a u 2013. godini. HRT je, sukladno Zakonu o HRT-u, dužan osigurati najmanje 15 posto programskog budžeta godišnje za nabavu djela od neovisnih proizvođača.

Napominjući kako je tih 15 posto malo, Radman se založio za povećanje iznosa namijenjenog proizvodnji programa. "Ove godine ćemo rebalansom osigurati veća sredstva za nabavke. Iznos sredstava od tih 15 posto bi se trebao udvostručiti za dvije godine, zahvaljujući našim povećanim ulaganjima u program", kazao je Radman. Za ovu godinu je za nabavku djela od neovisnih proizvođača predviđeno 35 milijuna kuna.

Ravnateljica produkcije HRT-a i v.d. ravnateljice Programa HRT-a Marija Nemčić rekla je da su u 2013. bila dva javna poziva za nabavu programskih sadržaja od neovisnih proizvođača te je na Prvi program HRT-a utrošeno 25 milijuna kuna plus PDV, na Drugi program 2,7 milijuna kuna plus PDV. Ostala sredstva utrošena su na dokumentarni sadržaj koji dijele svi kanali.

Tijekom rasprave članica Vijeća Sanja Ravlić ocijenila je zakonski predviđenih 15 posto nedostatnim te je upitala kako HRT vidi daljnju suradnju s nezavisnim sektorom.

Ističući kako HRT vidi kao pokretača neovisnog tržišta, Nemčić je rekla da je sada neovisno tržište pogođeno krizom te da, osim HRT-a, nitko ne kupuje te proizvode. "Komercijalne televizije kupuju samo sapunice i neovisno tržište može preživjeti samo u suradnji s HRT-om", kazala je Nemčić.

Komentirajte prvi

New Report

Close