Hrana koju smo lani kupovali za 100, sada nas košta 26 eura više

Autor: Ljubica Gatarić/VL , 18. kolovoz 2023. u 07:00
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Prema HIPC-u restorani u mjesec dana digli cijene više od 7 posto, prema DZS-u ipak samo 4 posto.

Za razliku od običnih kupaca koji se ne mogu načuditi visokim cijenama sezonskog voća i povrća po tržnicama i tržnim centrima službena statistika tvrdi da inflacija usporava te je krajem srpnja došla na 7,3 posto, što je najniža vrijednost od ožujka prošle godine. U odnosu na lipanj mjesečno povećanje cijena bilo je, tvrdi DZS, samo 0,2 posto, što je čak i nešto niže od prve procjene s kraja mjeseca srpnja.

Hrana je na kraju srpnja bila samo 0,3 posto skuplja u odnosu na cijene s kraja lipnja mjeseca, a u odnosu na lipanj prošle godine hranimo se 12,6 posto skuplje. Što smo lani kupovali za 100 eura, danas bi za istu količinu po službenoj statistici morali izdvojiti samo 26 eura više!

Samo u Slovačkoj više

Najviše su cijene u mjesec dana digli restorani i hoteli – za 4 posto, a u godinu dana ta je usluga poskupjela 14 posto. Dva posto bio je skuplji prijevoz nego u lipnju mjesecu, a za jedan posto trošak komuniciranja. Jedino se u srpnju zbog rasprodaja moglo uštedjeti na ljetnoj odjeći i obući koji su pojeftinili 12 posto.

Harmonizirani indeks potrošačkih cijena (HIPC) koji je usporediv s drugim državama daje nepovoljniju sliku i po njemu je godišnja inflacija u Hrvatskoj osam posto, a mjesečni skok cijena iznosio je značajnih 1,1 posto. Harmonizirani indeks potrošačkih cijena uvažava i potrošnju stranih gostiju, a ne samo domaćeg stanovništva, te su, prema njemu, restorani digli cijene u mjesec dana više od sedam posto.

Među članicama europodručja samo Slovačka ima višu inflaciju, dok turistička Španjolska ima inflaciju od dva posto, Grčka 3,4 posto, a Portugal četiri posto. U Sloveniji je inflacija 5,7 posto, Njemačka ima inflaciju od 6,5, a Austrija neugodnih sedam posto. Inflacija u Nizozemskoj usporava nakon što je u rujnu prošle godine dosegnula vrhunac od 14,5 posto, ali i dalje je ostala na relativno visokih oko 6 posto u drugom tromjesečju 2023.

Do prosinca na 5%

Nizozemsko gospodarstvo ušlo je u recesiju nakon što je u drugom tromjesečju palo za 0,3 posto u odnosu na prethodno, pokazala je prva procjena koju je objavila nizozemska statistička agencija. To peto po veličini gospodarstvo u eurozoni zabilježilo je pad drugo tromjesečje zaredom, nakon pada za 0,4 posto u prva tri mjeseca ove godine.

Središnja banka procjenjuje da će se do prosinca inflacija u Hrvatskoj spuštati prema pet posto, a tek bi 2025 godine mogla pasti ispod tri posto. U skladu s kretanjem inflacije, očekuje se dodatno povećanje kamatnih stopa.

Komentirajte prvi

New Report

Close