‘Hrana bez kemije nam jamči tržišnu utakmicu’

Autor: Marta Duić , 06. lipanj 2021. u 22:00
Europarlamentarka Biljana Borzan/TOMISLAV MILETIĆ/PIXSELL

U pitanju je strategija koja predviđa 50 posto manju upotrebu pesticida i antibiotika u proizvodnji hrane do 2030.

Kako smanjiti upotrebu pesticida i antibiotika u EU poljoprivredi tema je konferencije koju je u petak organizirala europarlamentarka Biljana Borzan, izvjestiteljica europskih socijalista za strategiju “Od polja do stola”. U pitanju je strategija koja predviđa 50 posto manju upotrebu pesticida i antibiotika u proizvodnji hrane do 2030.godine

“Neodgovornom upotrebom antibiotika ljudi su ubrzali razvoj sojeva superbakterija, dok je pretjerana upotreba pesticida je dovela do izumiranja kukaca oprašivača, neplodnosti zemlje, ali i do pojave mnogih bolesti kod ljudi”, objašnjava Borzan te dodaje kako konvencionalna proizvodnja hrane trenutno nije moguća bez upotrebe sredstava za zaštitu bilja, stoga je poljoprivrednicima nužno ponuditi alternative i nove poljoprivredne tehnike.

Napomenula je i kako je važno je da najveći teret smanjenja bude na državama članicama koje najviše troše pesticide i antibiotike, pri čemu Hrvatska stoji znatno bolje od prosjeka EU.

“Hrana bez kemije je proizvod s dodanom vrijednošću, koji Hrvatskoj omogućuje tržišnu utakmicu, da izvozi traženu robu i da skupim delicijama nahrani svoje goste”, poručuje Valerije Vrček, profesor Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta.

Komentirajte prvi

New Report

Close