Drastičan rast cijena žitarica i stočne hrane: Zatražena je novčana pomoć, evo tko će imati prednost

Autor: Poslovni dnevnik , 26. srpanj 2021. u 14:00
Igor Rešetar iz poljoprivredne komore /D. VIŠNJIĆ/PIX

Najavljeno je da će uskoro biti javno savjetovanje za financiranje Mjere 4.1.1. Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava.

Zbog teške situacije u mljekarstvu, povećanja ulaznih troškova odnosno drastičnog rasta cijena žitarica i stočne hrane, Ministarstvo poljoprivrede tražit će od Europske unije (EU) 15 milijuna kuna pomoći za nabavku stočne hrane za proizvođače mlijeka, izvijestili su u petak iz Hrvatske poljoprivredne komore (HPK).

Navode kako je održan sastanak Saveza udruga hrvatskih uzgajivača Holstein goveda, Središnjeg saveza hrvatskih uzgajivača simentalskog goveda i Odbora za mljekarstvo HPK s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković i predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, na kojem se razgovaralo o teškom stanju u mljekarstvu te povećanju ulaznih troškova odnosno drastičnog rasta cijena žitarica i stočne hrane, kao i potrebama za jačanje tehnoloških kapaciteta gospodarstava.

“Nakon što je iznijeta problematika sektora doneseni su zaključci, među kojima je i to da će Ministarstvo tražiti pomoć od 15 milijuna kuna od EU za nabavku stočne hrane.

Prednost će imati oni koji nemaju svoju zemlju i proizvodnju stočne hrane, a ova će pomoć biti u okviru Covid mjera za ublažavanje poremećaja na tržištu”, istaknuo je predsjednik Odbora za mljekarstvo HPK Igor Rešetar.

Najavljeno je da će uskoro biti javno savjetovanje za financiranje Mjere 4.1.1. Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava (ulaganja u sektor mljekarstva, oprema – roboti, izmuzišta) koje bi se trebalo održati oko 1. listopada 2021.

Pritom će Ministarstvo već do kraja ovoga tjedna poslati modele dobivanja maksimalnog postotka (70 posto).

Komentirajte prvi

New Report

Close